Цветан Цветанов: Служебният кабинет „Янев“ трябва да гарантира честността на изборите

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Убеден съм, че министър Бойко Рашков ще направи всичко възможно да се гарантират изборите, да бъдат честни и това ще се случи с кадрови смени, които трябва да бъдат направени.  Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV 1.
Цветанов припомни, че при постъпването си в Министерство на вътрешните работи е оставил работещите хора, които е наследил от своите предшественици според професионалните им качества и успехи.

На въпрос защо трябва да бъдат сменени областните директори на МВР Цветанов каза, че: „ГЕРБ за първи път провеждаше избори след изтичащ цял мандат на управление, което означава, че всички кадрови назначения за областните дирекции земеделие, образование, областни управители – всички тези хора са част от статуквото, което трябваше да бъде с гаранция да проведе честни избори. Те не успяха да проведат тези честни избори, защото много от областните управители бяха основни агитатори. Много от хората, които са в структурите на земеделието бяха основни агитатори и заплашваха хората, че ако не гласуват за тях ще бъдат уволнени. Областните инспекторати на образованието, тези които заемаха тези ръководни позиции също се отнасяха с подобни заплашителни послания към всички тези учители, които искаха да упражнят конституционното си право на глас, но те трябваше да гласуват по дадена преференция“, смята Цветанов. 

По думите му МВР има пряко отношение за гаранцията за провеждането на честни избори. 
Председателят на Републиканци за България изрази предположение, че на следващо заседание на Министерски съвет ще бъдат сменени областните управители. 
Според Цветанов президентът е бил много ясен, че първото и приоритетно, което трябва да бъде направено от сегашното служебно правителство е да се гарантират честни избори. „Те могат да се осъществят, когато носиш тази отговорност и направиш съответните кадрови смени, за да го гарантираш. Отговорността оттук нататък за провеждането на изборите е на служебния кабинет“.

Скандалът „Илчовски“

Цветан Цветанов заяви, че не познава Илчовски, не познава така добре и тези, които са се явили в защита на правителството и на премиера, защото никога не е бил в тази среда, където са се играли карти и където се гледат подобни видеоклипове. 
„Ако това действително е вярно, което казва Илчовски е много тревожно за държавата като управление и начинът, по който е функционирала през последните години в управлението на Борисов. Мога да дам гаранция за това, което се е правило в първия управленски мандат. Тогава имахме реална, организирана работа, която беше срещу организираната престъпност“, даде пример той.
„Винаги съм си изпълнявал служебните задължения. Моето работно място е било министерството, след това е бил парламентът и съм извършвал партийна си дейност, срещайки се с хората“, припомни Цветанов.
Относно насилието по затворите Цветанов каза, че е недопустимо.

Закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда

„В управленската програма на Републиканци за България ние бяхме първата политическа сила, която заяви категорично, че премахването на Спецпрокуратурата и Спецсъда ще бъде приоритет, ако бъдем избрани за народни представители. Имаше много грешни тълкувания, че аз съм бил от хората, които са инициирали създаването им. Това беше по препоръка на разговорите, които сме водили с Брюксел. Оценката за тези специализирали съдилища и Специализираната прокуратура в края на първия управленски мандат беше на високо ниво. Идеята беше да има бързо правораздаване срещу организираната престъпност. Ако в момента някой прочете доклада на GRETA, от преди дни за трафика на жени с цел сексуална експлоатация, трябва да ви кажа, че там критичността е точно в това, че в специализираните съдилища вървим към споразумения, които нямат никаква ефективност в правораздаването, а се върви към условни присъди със споразуменията, които се подписват”, каза Цветанов.
Какво трябваше да направи 45-то Народно събрание
„Смятам, че 45-то НС трябваше да сложи един-два акцента за порочни практики през управлението на Борисов. Това е „Турски поток“ – Томислав Дончев има пряка ангажираност с реализирането му и разговорите, които са водени с руската страна. „Турски поток“ е един от примерите за модел как се заобикалят обществените поръчки, как възложителят, който печели дава на подизпълнители, които не са свързани с български такива. Друг такъв пример са „Автомагистрали“. Това са двете неща, които бяха създадени през последните две години, в които нито съм бил депутат, нито някой може да ме обвини в съпричастност“. 

Кадровите промени в ГЕРБ

Цветанов изрази мнение, че Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са били понижени, а той самият си е тръгнал от партията сам. „И в София, и в Бургас има негатив към двамата и съм убеден, че те не са добавена стойност към политиката на ГЕРБ.  Не съм искал и никога не съм се стремял да бъда на всяка цена във властта или да бъда на някаква партийна позиция. Направих го с ясното съзнание, че нямам място в ГЕРБ и то не заради тези честни хора, които има там, а заради всички тези около Борисов, които го промениха за последните 7-8 години“, казва той. 
Преизчисляване на пенсиите, а не добавки от по 50 лв.
„В предизборната кампания, която мина никой не погледна какви са основните акценти в управленските програми. Преизчисляването на пенсиите е задължително да бъде направено. Моделът, по който се актуализират пенсиите е по т.нар. швейцарско правило, което беше прието във втория управленски мандат на Борисов. Даването по 50 лв. не е справедливо, защото парите, които се харчат са около 1млрд. и 300 млн. лв. годишно, а за преизчисляването ще са необходими около 1 млрд. и 800 млн. лв. По-добре да бъдат преизчислени, за да може, тези които са работили и са се осигурявали да получат достойни пенсии“, добави председателят на Републиканци за България. 

Служебният кабинет „Янев“

„С правителството, което имаме смятам, че президентът се постара да разтвори една много широка периферия от ляво, център и дясно – хора, които са експерти преди всичко, а не политически обременени. След изборите, които ще бъдат проведени на 11 юли, отново ще има невъзможност да се състави правителство, защото виждаме много червени линии за невъзможност за диалог, който да бъде прагматичен. Този кабинет няма да е само 60 дни, а ще бъде с по-дълъг мандат, защото ще влезем в хипотезата, че 3 месеца преди президентски избори не може да бъде разпускано Народното събрание. Ще има Народно събрание и служебен кабинет, който може би ще проведе още едни избори за народни представители заедно с президентските“, прогнозира Цветанов.
Той допълни, че трябва да има голяма отговорност от всички тези, които ще се явяват на предсрочни парламентарни избори – да бъдат много прагматични и национално отговорни. 
„45-ят парламент не трябваше да се занимава с някои от тези скандали, а трябваше да направят актуализация на бюджета. В момента тя е спънка за правенето на политики от сегашния кабинет“, категоричен е той. 
Цветанов каза за едно от различията, които са имали с Борисов и това е по отношение на делегирането на правомощия на хора като Тома Биков, Деница Сачева, Георги Харизанов навремето и за политическия устрем, който е имал Томислав Дончев.
Той се обърна към гласоподавателите на ГЕРБ и ги призова да направят информиран избор и да гласуват за тези, които могат да им дадат хоризонт за развитие на страната и спазване на правовия ред. 

Скандалът с фермите за норки

Цветанов подчерта, че в управленската програма на Републиканци за България беше и все още е заложено закриването на фермите за норки и партията ще продължи да настоява за това.