Цветанов: Ако днес има избори, ГЕРБ ще загуби половината от депутатите си(обновена)

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Ако днес има избори ГЕРБ със сигурност ще загуби половината от депутатите си. От 1 140 00 гласували за ГЕРБ през 2017 г., в момента сигурни са 600 000. Това заяви Цветан Цветанов пред БНТ.

Попитан дали е ходил на митинга снощи на ГЕРБ, той отговори: Не съм ходил нито на единия, нито на другия, но ако трябваше да отида, щях да отида на този в защита на президентската институция, добави Цветанов.

За скандала край сараите на Доган

Това, което се случи на плажа край Росенец е свързано с поведението на политици от ГЕРБ. Кметът на Бургас носи отговорност, защото с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ и решенията им провокираха скандала. Виждаме какво се случва днес.
Опасно е, ако се поставя етническата карта на предно място – нека не се делим на етноси, това ще бъде грешна стратегия за всяка политическа сила. Трябва да дадем шанс на българските мюсюлмани да избират по съвест, а не да са притискани.

За протестите в София

Хората, които излязох на спонтанни протести нямат желание да защитят Румен Радев, а да подкрепят президентската институция. Ако аз трябваше да участвам на тези протести, бих избрал да защитя президентската институция. 
ГЕРБ сгрешиха вчера с организирането на контра митинг в подкрепа на правителството. На него се събраха хора, които не бяха дошли по собствено желание, а организирани от кметовете и областните координатори на ГЕРБ. Това не е спонтанна подкрепа. Ако страхът е лицето на ГЕРБ е тъжно и опасно за партията.
 Категоричен съм, че в тези протести няма руска връзка и те не са провокации заради влизането ни в еврозоната. На тези протести излязжхо интелигентни хора – майки и бащи с децата си. Отиват, за да докажат, че бъдещето на институциите за тях е важно.
Някой може да каже, че съм минал на страната на  Румен Радев и го защитавам. Но аз съм политикът, който най-остро се е изказвал срещу Радев и политиките му. Проблемът е, че ГЕРБ повярва, че властта им е даденост. Само с брифинги и изявления не могат да убедят хората в политиките си. Днес говорители в тази партия са хора като Тома Биков и Деница Сачева, които на протестите през 2013 г. бяха сред най-острите противници на ГЕРБ.

За напускането на ГЕРБ и новият политически проект

Говорят, че моето напускане е предателство –  не, това не е предателство след като виждаш, че не можеш да реализираш идеите си. Сега в ГЕРБ има кризисно оцеляване. Аз искам да направя политически проект с хоризонт и бъдеще. Ще правя диалог с всеки и ще чувам гласа на всеки. Моята функция преди в партия ГЕРБ днес  е разпределена между 7 човека, които само мислят как да увеличат влиянието си. В страната има голям страх сред членовете и симпатизантите на партията. Хората се срещат с мен, но ме молят никой да не разбере за това. Страхът е завладял партията.
В бъдещия политическия проект ще има хора от всички етноси и религии, разделението на нацията е опасно.
Политическите ми амбиции не трябва да се възприемат като късане на живо месо от ГЕРБ. Когато дадеш шанс на хората да избират, това не е късане на живо месо. Механично избиратели не се местят, всичко е на доброволен принцип. Вчера, след контра протестите в София, много хора ми се обадиха, че напускат ГЕРБ, защото са възмутени от това противопоставяне.

За НСО

Политиците трябва да бъдат по внимателни с темите за сигурността. Със Закона за НСО е поставена рамка за действието на тази структура. Груба грешка ще бъде, ако политически  решават кой да бъде охраняван и кой не.

За бъдещета връзка ГЕРБ-ДПС

Все по-силни стават в синхронизацията отношенията ДПС- ГЕРБ, целта е оцеляването на това правителство. Ако станат нещата нетърпими ще се върви към създаване на нов кабинет в рамките на този парламент. Няма да се допусне Радев да състави служебен кабинет.

В края на участието си по БНТ Цветанов, благодари на тези, които миналата година сътвориха апартаментгейт.

Днес нямаше да се чувствам комфортно и свободен в ГЕРБ при тези политическа ситуация и зреещите граждански протести.