В деня на независимостта Андрей Пантев обяви: Демокрацията не е картоф, не е за всеки

Андрей Пантев

Андрей Пантев

Долбокомислените исторически разсъждения на тема българската независимост на професор Андрей Пантев, бивш депутат от БСП в студиото на бНТ бяха прекъсвани и насочвани от водещия в посока "съвременната независимост на България".

И се посипаха мъдрости:

"България е практически зависима, Гърците, които членуват в НАТО не допуснаха техните самолети да бомбардират Югославия, а ние от натегачество разрешихме", възкликна професора, удобно пропускайки, че в същото това време югоармията избиваше и прогонваше цивилното население на Косово.

Пак според оценката на Пантев влизането на България в НАТО не било самостоятелно и независимо решение, както и отхвърлянето на комунизма.

"Какво щяхме да правим, ако не беше перестройката в Съветския съюз", попита той.

Подтикван от междуметията на водещия: "а, аха, така ли, бре", Пантев постанови, че на Балканите всички сме евроскептици, а ЕС е организация без бъдеще.

"Е що ни лъгаха тогава", повдигна вежди водещия и получи отговор:

"Смешно е Естония и България да членуват в съюз, който се нарича "атлантически". Барата Искър Атлантика ли е?"

Според водещия демокрацията била "саморазрушителна", а според професора историк: "Демокрацията не е картоф, не е за всеки".

Не му се "връзвало" на Пантев и обвинението в шпионаж, не си представял маршируващата по жълтите павета Червена армия, но и двамата забравиха да отбележат, че това вече се е случвало и е донесло 45 години нещастия на народа ни.