Йордан Цонев: Ние категорично няма да подкрепим Радев, ще дадем своя принос, той да не стане президент

Йордан Цонев

Йордан Цонев

"Никой няма право да ни пита и да сочи, и да слага разделителни линии. Да, ще направим коалиция с ГЕРБ, и с БСП, и с ДБ, и с всяка партия, която е съгласна да работи", заяви Йордан Цонев от ДПС в отговор на въпрос с кого би се обединило движението.

"И в миналото НС, и в този протестните партии имаха нашата безусловна подкрепа, само за да започне възстановяването на държавата", каза още той.

"Виждаме, че опитите да се възстанови парламентаризмът се изроди в циркаджилък. От парламентарната трибуна струи откровена глупост, популизъм", коментира ДПС.

"В началото бяхме против актуализацията, но когато вихме, че ако не я направим тези пари няма да стигнат до хората се съгласихме да подкрепим антиковид мерките, не дългосрочните. Не е работа на служебно правителство да прави дългосрочни мерки", обясни Цонев.

"Един държавен глава трябва да държи сметка как думите му се приемат от народа. Ти си държавен глава, не можеш да зададеш този въпрос, който засяга патриотичните чувства на българските турци, които се гордеят, че останаха в България, когато ги прокуждаха. Те смятат, че лидерът на ДПС ги представлява и не може да го питаш особено с този тон. Ще има последствия за българския президент, ние категорично няма да го подкрепим. Ние дадохме своя скромен принос да стане президент, сега ще дадем своя скромен принос, той да не стане президент", заяви Цонев.

"Ние не поставяме под съмнение нашия геополитически избор, ние смятаме, че САЩ са най-сериозният ни партньор. Но това не значи, че ще заемем васално положение. Ние заявихме и на американския посланик, че докато не видим доказателства няма да се откажем от Пеевски. Затова питаме всички институции, защото искаме да си изясним истината", каза той.