Захариева: Радев ходи на събития, за да атакува кабинета, нападките му станаха вече груби

Трима еврокомисари похвалиха България за справяне с кризата, само опозицията ни го отрича, посочи Захариева

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

Прeзидeнтът изпoлзвa вceки cлучaй, зa дa aтaкувa прaвитeлcтвoтo. Нeгoвитe нaпaдки вeчe cтaнaхa груби. Вcичкo тoвa cтaвa пo врeмe нa eднa бeзпрeцeдeнтнa кризa, в кoятo ниe прaвим вcичкo възмoжнo, зa дa прeoдoлeeм икoнoмичecкитe и coциaлнитe пocлeдици oт тaзи тeжкa cитуaция. Някoлкo пъти и прeмиeр, и щaб ce oпитaхa дa му пoдaдaт ръкa, нo тoй я oтхвърляшe. Нaпaдкитe нa прeзидeнтa ca aбcурдни и ниe вeчe дaжe нe им oбръщaмe внимaниe. Тримa eврoкoмиcaри пoхвaлихa днec Бългaрия, нo тук прeзидeнт и oпoзиция нe приeмaт тoвa мнeниe.Това коментира в студиото на БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Тя обясни накратко и проблема с етническите българи в Украйна, който беше тема на дебат в парламента. 

Административната реформа е от суверенитета на Украйна, но нашата позиция е, че не трябва да се раздробява Болградския регион, където живее най-голямата българска общност. Продължаваме да работим с колегите в Украйна, надяваме се да има положителен край този проблем, подчерта Захариева.

Тя хвърли светлина и кога ще бъдат отворени отново границите и върнат нормалния ни ритъм на живот. 

Облекчаването на режима в четирите държави – Румъния, Сърбия, С Македония и Гърция вече е в ход. Но трябва да има координирано връщане към единния пазар и четирите свободи. Това трябва да става поетапно, не рязко, според епидемиологичната ситуация във всяка една държава. Първата стъпка е отварянето към съседните държави. Премиерите се договориха – от 1 юни се освобождават бизнес и семейните пътувания до Гърция. От 15 юни – и за туристи. С Румъния – чакаме решението на техния парламент. От 1 юни се отваря границата между България и Сърбия. А за целия ЕС – очакваме, че ще бъдат облекчени скоро бизнес и семейните пътувания. Водят се на двустранна основа разговори. Най-важно е това свободно движение да се случи безопасно и координирано, което разбира се ще раздвижи икономиката, посочи първият ни дипломат.

Що се отнася до отношенията ни с Македония – България е спокойна, макар един външен министър да бъде спокоен в този неспокоен свят. Не са спокойни нещата в целия свят. Но за пореден път българската тема е дъвка в устата на нашите колеги от Македония. Ние настояваме съседите ни да спазват подписания Договор за добросъседство и приятелство между България и С Македония, подчерта външният ни министър.

Екатерина Захариева си позволи да отговори на упреците към управляващите Корнелия Нинова, която беше гост в студиото преди нея.

Българското правителство е работило усилено да усвои всяко евро, за да подпомогне българския бизнес и българските граждани и това беше отчетено от европейското правителство. Трима комисари посочиха България като позитивен пример, а нашата опозиция не може да оцени това.