Защо наличието на антитела срещу КОВИД-19 не е достатъчно за издаването на зелен сертификат?

Радка Аргирова

Радка Аргирова

"Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация", коментира пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу КОВИД-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу КОВИД-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.