Жeга и температурни рекорди на много места в страната

Днес в сила е червен код за опасно горещо време и в много градове у нас са измерени температурни рекорди. 

В Ловеч са отчетени рекордните за това лято 40,9 градуса на сянка, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в града. Температурата е измерена в 16.30 ч.

Заради жегата по-рано през деня от общината раздаваха на гражданите безплатно минерална вода.

По нареждане на кмета Корнелия Маринова е предприето и оросяване на основни площади и улици в града. 

Температурен рекорд отпреди 83 години бе подобрен днес и в Шумен. Около 16.00 часа е регистрирана температура от 38,8 градуса. 

В областния град вчера също е регистриран температурен рекорд от 36,4 градуса. На този ден пък най-топло е било през далечната 1946 година, когато са измерени 36 градуса.

Температурен рекорд за датата е регистриран в 15.45 часа днес в Силистра - 38.6 градуса, показва справка от метеорологичната обсерватория.

В Хасково температурите прехвърлиха 40 градуса, съобщи дежурният синоптик. В 15 часа в областния център са измерени 40.6 градуса.

До 41 градуса стигнаха температурите днес. В почти цялата страна е жестока жега. Причината е мощен много горещ въздух, идващ от Северна Африка, с който се пренася и сахарски прах.

В девет области в страната има предупреждения за опасно горещо време. Това става за първи път от 2012 година.

Екстремни температури имаше в Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Картата в останалите области в страната е с оранжев предупредителен код и температури над 38 градуса.

Заради жегата в Пловдив се промени графикът на служителите на общинска фирма "Чистота".

От Инспекцията по труда в Пловдив обясниха, че няма нормативна рамка, която да определя при каква температура трябва да се променя графикът на работещите на открито и това се прави по усмотрение на работодателя. Изисквания обаче има за работата на закрито и вече постъпват жалби от различни фирми за неработещи климатици.

"Задължително никъде не е посочено, че трябва да има климатик. Температурата на въздуха, най-общо казано, температурите трябва да бъдат от 15 до 28 градуса. Това са допустими стойности", заяви директорът на инспекцията в Пловдив Атанас Чернаев.

Стойностите на термометрите днес преминаха 40 градуса на сянка в няколко населени места. В Русе обособиха пункт пред съдебната палата за оказване на медицинска помощ. На място се измерва кръвното налягане на желаещите.

"Ако установим, че е по-висока границата, имаме медикаменти, които можем да дадем в момента да се понижи кръвното и вече след това ги насочваме към общопрактикуващия лекар или към кардиолог", разказа медицинският специалист от Русе Борис Попов.

Специалистите напомнят - в най горещите часове да се излиза само при необходимост.

"Много е важно да не се натоварваме физически, да не употребяваме алкохол и по възможност 2-3л течности на ден. Дори и пиещите течности не са застраховани от топлинен удар. Какви са признаците: сърцебиене, повишаване на телесната температура, но при такива признаци търсим медицинска помощ", обясни Антоанета Нойкова от БЧК-Русе.

Четирима души припаднаха в Пловдивско заради жегите, предимно млади хора. Други петима са потърсили спешна помощ в Благоевград.