100-годишен нацист застава пред съда

Адолф Хитлер - водачът на нацистите

Адолф Хитлер - водачът на нацистите

76 години след края на Втората световна война в Германия ще започне нов съдебен процес срещу бивш нацист, съобщи германския вестник „Welt am Sonntag”. Тази есен 100-годишният бивш надзирател в концентрационния лагер „Заксенхаузен” ще застане пред съда.

Според вестника съдът в град Нойрупин във федералната провинция Бранденбург е приел обвинителния акт срещу бившия нацист, който е работил в концентрационния лагер от януари 1942 г. до февруари 1945 г.

Очаква се процесът да започне през октомври. Като се вземе предвид възрастта му, обвиняемият ще участва в заседанията за около два часа дневно, заяви председателя на съда Франк Старк.

Адвокат Томас Валтер, който ще представлява интересите на един от ищците в съдебната зала, посочи нуждата от такива процеси, въпреки вече преклонната възраст на предполагаемите престъпници. „Много ищци са на същата възраст като обвиняемите и се надяват на справедливост“, каза той.

„Заксенхаузен”, разположен северно от Берлин, е открит през 1936 г. и от 1938 г., наред с други неща е бил административен център на всички нацистки концентрационни лагери. В годините преди освобождаването на концентрационния лагер от Червената армия през април 1945 г. през него са преминали над 200 000 души. Десетки хиляди затворници са намерили смъртта си в концлагера, включително в резултат на медицински експерименти, извършени върху тях./БГНЕС, „Дойче Веле”