800 роднини на джихадисти от Ислямска държава избягали от лагер в Сирия

Близо 800 близки на чуждестранни бойци на Ислямска държава са избягали от лагер в северната част на Сирия, намиращ се в близост до сблъсъците между кюрдски и протурски сили, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Администрацията съобщи за бягството на 785 роднини на джихадисти, добавяйки, че "лагерът в Айн Иса е вече без пазачи". Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи за АФП, че охранителите на лагера са го напуснали и намиращите се в него "малко по малко" си тръгват.

Кюрдските сили, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава, казаха, че може да не са в състояние да поддържат центрове за задържане с хиляди екстремисти, защото се борят да спрат турската офанзива.

Сирийски сили, съюзници на Анкара, са превзели град Сулук на петия ден от турската офанзива в Североизточна Сирия. Агенция "Анадолу" съобщи, че центърът на града, разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата, е прочистен от кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Турция смята за терористична организация.

Кюрдски представител съобщи, че сблъсъците в града продължават.

Турското министерство на отбраната съобщи, че от началото на операцията са неутрализирани 480 бойци на Кюрдската работническа партия и Силите за защита на народа. Снощи беше съобщено за "ликвидирането на 459 терористи".

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщава, че броят на жертвите сред кюрдските бойци в Сирия е достигнал 104. Предимно кюрдските Сирийски демократични сили съобщиха за смъртта на 76 свои бойци, предаде Ройтерс.

Американски представител заяви, че ситуацията в Северна Сирия "се влошава бързо". Подкрепяните от Турция сили напредват бързо и има опасност да "изолират" намиращите се там войски на САЩ, което повишава опасността да се стигне до сблъсъци, предаде АП.