9 държави от ЕС са против реформи на енергйния пазар заради ценовия скок



Германия, Дания, Ирландия и още шест други европейски държави заявиха в понеделник, че няма да подкрепят реформа на пазара на електроенергия в ЕС, съобщава Ройтерс. Изявлението е факт преди извънредна среща на министрите на енергетиката, на която да бъде обсъден неотдавнашния скок на цените на тока.

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха до рекордно високи равнища тази есен и остават на високи нива, което накара държави, включително Испания и Франция, да призоват Брюксел да преработи правилата на пазара на електроенергия.

В понеделник обаче девет държави членки "поляха със студен душ" тези предложения в съвместно изявление, в което се казва, че "не могат да подкрепят никакви мерки, които са в противоречие с вътрешния пазар на газ и електроенергия", като например преразглеждане на пазара на електроенергия на едро.

"Тъй като зад ценовите скокове стоят глобални причини, трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесим в дизайна на вътрешните енергийни пазари“, се казва в тяхното изявление. "Това няма да бъде средство за защита за смекчаване на текущите нарастващи цени на енергията, свързани с пазарите на изкопаеми горива".

Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Холандия подписаха изявлението, което вместо това призова за повече мерки за пестене на енергия и цел за 15%-но взаимно свързване на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 година.

Европейските министри на енергетиката се срещат утре, за да обсъдят техния отговор на скока на цените. Повечето страни използват намаляване на данъците, субсидии и други национални мерки, за да предпазят потребителите от въздействието, което по-високите цени на природния газ оказват върху сметките за енергия, но правителствата на ЕС се мъчат да постигнат споразумение за по-дългосрочен съвместен отговор.

Испания отправи призиви за преустройства на пазара на електроенергия на едро в отговор на скока на цените, като се аргументира, че системата не подкрепя зеления преход на ЕС.

При сегашната система цената на електроенергията на едро се определя от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на общото търсене на електроенергия. Газовите централи често определят цената в тази система, което според Испания е несправедливо, тъй като води до продажба на евтина възобновяема енергия на същата цена като по-скъпата енергия, базирана на изкопаеми горива.

Европейската комисия заяви, че ще проучи дали пазарът на електроенергия в ЕС функционира добре, но няма доказателства, които да предполагат, че различна система би оказала по-добра защита на страните от скока в енергийните разходи.