А. Меркел: Крайно време Европейският съюз да развие по-тясно сътрудничество

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Ангела Меркел заяви, че е крайно време Европейският съюз да развие по-тясно сътрудничество, имайки предвид промените в баланса на силите в света и напреженията, които формират дневния ред, предаде ДПА.

В реч в Бундестага по време на дебатите за бюджета германският канцлер каза, че сега ЕС трябва да се съсредоточи върху укрепването на вътрешните си връзки. Канцлерът заяви, че растящото съперничество между САЩ и Китай, "новата геостратегическа сила" на Русия, както и планираното напускане на общността от Великобритания ще имат сериозни последици, за които ЕС трябва да се подготви.

Канцлерът изтъкна, че ЕС трябва да напредне технологично и че Европа изостава по отношение на някои значими технологични разработки.

Меркел похвали представения вчера екип на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя каза, че новата Европейската комисия е "глобално ориентирана" и ще засили позициите на ЕС в света.

Канцлерът заяви, че Европа е решила да подкрепи сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Иран и ще продължи да се опитва да намери решения, които да предотвратят ескалация на напрежението.