Австрия: София и Скопие да решат спора помежду си

Александър Шаленберг

Александър Шаленберг

„Без значение кога ще се сформира новото правителство в България, двете страни не бива да губят време и трябва да предприемат конкретни стъпки за сближаване помежду си. Те трябва да освободят пътя за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС колкото е възможно по-бързо“, зави външният министър на Австрия Александър Шаленберг в интервю за МИА, цитирано от БГНЕС.

„Бях силно разочарован от невъзможността да започнат преговорите за присъединяване със Северна Македония. Двустранните и историческите въпроси трябва да бъдат отделени от този процес. Ще видим как и кога ще може да бъде съставено ново правителство в България. Но когато и да се случи, двете страни не бива да губят време и трябва да предприемат конкретни стъпки за сближаване помежду си”, обясни австрийският министър по повод вероятността Скопие да започне преговори по време на португалското председателство на ЕС.

Според него е важно да се намери решение на двустранна основа между България и Северна Македония, без тези въпроси да бъдат вкарвани в процеса на разширяване. Двете държави следва също да решат дали се нуждаят от посредничеството на трета страна.

В случай, че това е необходимо, Австрия има готовност да предложи своя капацитет, каза Шаленберг.

Цялото интервю с австрийския външен министър ще бъде публикувано утре, съобщи МИА.