Банда от Източна Европа плячкосва къщи на футболни звезди в Испания

Използват времето, когато футболистите играят мачове или са на лагер,  за да направят своя удар. Търсят ценни вещи – часовници, бижута, или пари. Те са престъпници, специализирали се в кражби с взлом в луксозни жилища и къщи, по всяка вероятност банди от Източна Европа, пише мадридският в. "Ел Паис“ по повод вълната от взломни кражби в къщите на известни футболисти и треньори в страната.

Действат в групи по трима, като един задължително чака отвън в колата, за да измъкне бандата. Преди да осъществят удара, проследяват дълго и анализират движението на футболистите и роднините им – от тренировъчната база до домовете им, като събират и информация за защитата и алармите. Това е профилът на бандитите, според разследващите от Отдела за организирана престъпност в испанската полиция.
 
Над 20 са футболистите, които станаха жертви на бандитите с качулки. Последният, който се оплака, бе италианският нападател Марко Бориело, който до миналата година играеше във втородивизионния Ибиса. Няколко въоръжени мъже с качулки влезли във вилата му с Сант Хосеп на острова миналия понеделник, заплашили хората вътре, но не ги наранили.
 
Няколко дни преди това, след първия опит от понеделник, бе ограбен дома на халфа на Атлетико Мадрид Томас Парти. Той изгорял с пари и няколко ценности, в шок от грабежа била присъствалата чистачка в луксозния квартал Боадия дел Монте.
 
В този период бе ограбена къщата и на халфа на Реал Мадрид Карлос Каземиро в друго луксозно предградие на столицата – Ла Моралеха. Ударът си неуловимите бандити направили докато той играел в мадридското дерби срещу Атлетико. При обира в къщата бии съпругата и дъщерята на бразилеца, които не пострадали.
 
Лукас Васкес, Иско Алкоркон, както и треньорът на Реал М Зидан са другите от "кралския клуб“, станали жертва на грабителите.
 
Две седмици преди обира в дома на Каземиро друга група бандити проникна в къщата на защитника на Барселона Юмтити. Те ошушкали всичко ценно, което открили, и дори успели да отворят сейфа.
 
Според полицията става дума за много добре организирани престъпници, които вероятно подкупват вътрешни хора за информация, „включително и охранители на футболистите“. Жорди Алба, Алваро Мората, Габриел Паулиста, Есекиел Гарай, Хоакин, Рафаел Варан, Фунес Мори, Уилям Карвальо са също в списъка с ограбените звезди през последните месеци.
 
През април имаше взлом в къщите на Гарай и неговите съотборници от Валенсия Паулиста и Кондогбия, а също на Мори, Екамби от съседния Виляреал. Което наведе следователите на мисълта, че в този период бандата е "работила“ в тази част на страната.
 
През февруари тази година бе ред на защитника на Реал Мадрид Рафаел Варан (олекна със 70 000 евро), а в Барселона бяха ограбени Коутиньо и Кевин Принс Боатенг (плячката на крадците бе в размер на 400 000 евро). В края на същия месец взломаджиите проникнаха и в дома на нападателя на Реал Бензема по време на Ел Класико срещу Барса.
 
От полицията  предупредиха, че престъпниците получават ценна информация от самите жертви – от профилите им в социалните мрежи, в които те публикуват снимки на семействата и домовете си.