Белгия откри най-голямото съоръжение за съхранение на енергия в Европа

Днес имаме ясното разбиране, че енергията е въпрос на суверенитет


Най-голямото съоръжение за съхранение на енергия в Европа започна да функционира в белгийската провинция Валония.

40-те литиевойонни мегабатерии позволяват стабилно разпределение на енергията в обществената мрежа, дори когато вятърната или слънчевата енергия се мени.

Според Майкъл Коудисър, главен изпълнителен директор на компанията за слънчева енергия Corsica Sole, предвид настоящата енергийна криза, запасяването с електроенергия може да бъде от ключово значение за енергийната независимост на Европа.

"Днес имаме ясното разбиране, че енергията е въпрос на суверенитет и можем да си представим, че новият обект ще ни позволи да разчитаме още по-малко на външни източници на енергия", казва той пред Euronews.

Центърът може да съхранява 100 MWh електроенергия. Всяка батерия струва около 800 000 евро и трябва да издържи около десет години, след което ще бъде рециклирана от производителя.

Инвестицията е струвала 30 млн. евро без никакви публични субсидии.

Рафаел Ланс, ръководител на отдел "Фондове за енергиен преход" в Мирова и един от финансовите партньори в проекта, заяви, че правителствата са склонни да инвестират в мащабни инфраструктурни проекти.

"Появата на капацитет за съхранение е пряко свързана с ръста на възобновяемата енергия и нейното значение в рамките на мрежата", каза Ланс.

"Като пример, последният фонд, който управляваме, има инвестиционен капацитет, надвишаващ 1,5 млрд. евро, които събрахме заедно с институционални партньори от Франция, Европа, но също така и от Азия и САЩ."

С допълнителния натиск за намаляване на руския газ поради войната в Украйна европейските лидери се борят да балансират между нарастващите енергийни нужди и борбата с изменението на климата.

Сега обаче ЕС има нова програма, наречена RepowerEU, която да помогне на държавите-членки да увеличат своята автономност по отношение на енергетиката.

Преди иновативните технологии, като например водородът, да станат по-лесно достъпни, държавите от ЕС ще трябва да инвестират в производството и съхранението на електроенергия във възможно най-голяма степен, съобщава БГНЕС