Британските консерватори втвърдиха тона по въпроса за имиграцията

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател заяви днес, че консерваторите ще намалят изцяло имиграцията, ако спечелят извънредните общи избори на 12 декември. Въпросите на имиграцията отново изплуваха с пълна сила, този път в рамките на предизборната кампания.

В същото време агенция Ройтерс разпространи новината, че Великобритания заплашва с депортиране гражданите на ЕС, които не са подали навреме документи за новия им имиграционен статут след Брекзит, като могат да се допускат известни изключения, но само при извънредни обстоятелства.

Прити Пател не съобщи подробности как планира да намали имиграцията. Това, което е известно, е, че консерваторите ще прекратят свободното движение на хора от ЕС от 1 януари 2021 година и ще въведат точкова система, основаваща се на умения и други фактори, за кандидатстващите бъдещи имигранти. Но всичко това зависи от две неща – първо, торите трябва да спечелят изборите и второ, да реализират Брекзит до 31 януари 2020 година. По същата причина е твърде неясно и какво ще се случи с вече пребиваващите в Обединеното кралство европейски граждани, макар  че при сегашните обстоятелства изискването е тези, които имат необходимото основание, да получат така наречения „статут на уседналост“, за да са сигурни, че ще останат в страната и в случай на Брекзит.

Заплахите за депортиране на тези, които не са подали документи навреме, не са нещо ново. Дори на организирана среща в българското посолство в Лондон със  журналисти, към тях бе отправен призив да помогнат за разяснения сред българската общност колко е важно документите да бъдат подадени навреме. По данни на британското правителство обаче едва малко повече от половината пребиваващи в страната около 3,5 милиона европейци са направил постъпки за статут на уседналост преди крайния срок 31 декември 2020 година и това притеснява правозащитниците.

Според Ройтерс, адвокати, занимаващи се с въпроси на имиграцията, са били поканени в британското вътрешно министерство преди няколко месеца, за да бъдат запознати с черновата на правителствените инструкции за имиграцията, в която има специален раздел за това какво ще се случи с неуспелите да подадат документи. Изключения да не бъдат екстрадирани в случай на изпускане на крайни срок могат да бъдат правени само за хора с психически или физически недъзи или за деца, чиито родители не са успели да сторят това от тяхно име, макар че текстът в проектодокументът да гласи, че тези, които са пропуснали крайния срок не по тяхна вина ще имат възможност отново да кандидатстват за статут.

Правозащитни организации се притесняват, че много европейци могат лесно да станат жертва на схемата, като най-уязвими са по-възрастните, тези, които нямат редовна работа и жертвите на домашно насилие. Те твърдят, че всеки ден срещат хора, които знаят за схемата, но не смятат, че трябва да подават документи за статут на уседналост. А инструкциите са ясни: всеки европейски гражданин, който не е подал документи до крайния срок автоматично минава в графата „недокументиран имигрант“ и подлежи на депортиране.