Covid вече причинява очни и ушни симптоми

Зачервени очи, шум в ушите, чувствителност към светлина, проблеми със слуха: въпреки че загубата на вкус и мирис са станали добре познати сензорни симптоми на Covid, все повече изследвания показват, че зрението и слуха също са чести мишени на SARS-COV-2.

Повече от 10 процента от хората, които се разболяват от Covid , развиват някакъв вид очен или ушен симптом, и според последните данни симптомите са сред оплакванията, които могат да продължат дълго време. Докато изследователите все още проучват как вирусът прониква в сетивата ни, може да се наложи да се разшири обхвата на симптомите, които да изискват тестване срещу Covid. Вместо само треска, кашлица или промени във вкуса и миризмата, първите признаци на заболяване могат да включват раздразнени очи, проблеми със слуха или проблеми с баланса.

Близо две години след пандемията изследванията върху ефектите на Covid върху очите и ушите показват, че учените трябва да научат много повече за това как вирусът засяга телата и нервната ни система, казват експерти. „Данните се увеличават, има повече невронни последици от тази инфекция, отколкото първоначално смятахме“, казва Лий Герке, молекулен биолог от Масачузетския технологичен институт.

Един от първите хора, които се опитаха да предупредят света за Covid , беше Ли Уенлианг, китайски офталмолог от Ухан. Той вероятно е хванал вируса от пациент с асимптоматична глаукома, според Бхупендра Пател от Очния център на Джон А. Моран в Университета на Юта, който е съавтор на изследванията за очните симптоми на COVID за 2021 г. Ли почина от заболяването си в началото на 2020 г., но неговият случай не беше единствената ранна улика, че очите може да играят роля в разпространението на вируса. От началото на пандемията докладите включват червени очи като често срещан симптом.

Това не беше изненадващо за учените. По време на избухването на SARS през 2003 г. изследователи в Сингапур откриха вируса, който причинява това заболяване, в сълзите на пациентите. COVID причинява тежки респираторни проблеми и други симптоми, и след като повечето очни лекари са затворили кабинетите си по време на локдауна, казва Пател.

Около 11 процента от хората с COVID развиват някакъв вид проблем с очите, според преглед на множество проучвания. Най-честият симптом е конюнктивит или възпаление на очната лигавица. Това състояние засяга близо 89 процента от хората с очни симптоми, съобщават изследователи в Иран в метаанализ от 2021 г., който включва 8 219 пациенти с COVID в 38 проучвания.

Други очни симптоми могат да включват сухота в очите, зачервяване, сърбеж, замъглено зрение, чувствителност към светлина и усещане, че има чуждо тяло в окото. Хората на климатици често развиват вид дразнене на очите, наречено хемоза, подуване или изпъкване на очните мембрани и клепачите, казва Пател. Той подозира, че около една трета от хората с COVID имат някакъв вид проблеми с очите - дори ако това са само червени очи, които не ги притесняват. Пател и колегите му работят върху проучване, което все още не е изпратено за публикуване, което според него ще бъде сред първите, които съобщават, че вирусът може да причини възпаление в тъканта зад очната ябълка.

Очните симптоми могат да се появят рано или късно в заболяването, добавя Шахзад Миан, офталмолог от университета в Мичиган. Той и колегите му съобщават за очни признаци и симптоми при близо 10 процента от 400 пациенти, хоспитализирани в Мичиган през март и април 2020 г.

Човек, който има COVID, може да предаде вируса през сълзите си, понякога дълго след като се е възстановил от заболяването. Един ранен пациент с COVID беше 65-годишна жена, която пътува от Ухан до Италия през януари 2020 г. и бе приета в болница с кашлица, възпалено гърло и конюнктивит на двете очи.Изследователите откриват вирусна РНК в очни тампони на 27-ия ден. В региона Ломбардия в Италия изследователите откриха SARS-CoV-2 на повърхността на очите в 52 от 91 пациенти, хоспитализирани с COVID през пролетта на 2020 г., понякога дори когато натривката им от носа е била отрицателна.

Вирусът може също да попадне в тялото през очите, показват проучванията - или от триене на очите и директно пренасяне на сълзи, или от дихателни капчици, които случайно попаднат върху окото. /БГНЕС