Д-Р Петър Марков: Колективен имунитет може да се постигне само чрез ваксиниране

"Всяка държава взима мерки в съответствие със спецификата на епидемията. Когато предаването на вируса започне да нараства до много високи нива, тогава се налага затваряне", заяви пред БНТ епидемиологът д-р Петър Марков, който работи в Лондон.

"Няма доказателства, че вирусът е станал по-малко смъртоносен или по-малко заразен. Това е нов вирус и ние знаем малко за него. Това е патогенен вирус, не е точно грип. Той протича толкова тежко, както грипа, но и много се усложнява", подчерта Марков.

"Колективен имунитет не може да бъде постигнат чрез заразяването по естествен път на повече хора. Той може да бъде постигнат само чрез ваксиниране на достатъчен брой хора, така че да има достатъчен брой резистентни към болестта хора. Когато сте ваксинирали много хора и повечето са резистентни, вирусът няма къде да отиде. Тогава и неваксинираните хора ще са защитени", обясни епидемиологът.

"Антителата са само един от начините за защита. Те често намаляват сравнително бързо след прекарана инфекция, но клетъчният имунитет остава стабилен", каза още д-р Марков.

"Прекратяването на разпространението на болестта сред хората може да се постигне чрез различни способи, като поставянето на маски и дистанцията. Маските са най-евтината бариера между вируса и хората. Специфичното за България е, че смъртните случаи на глава от населението растат много бързо", коментира още Петър Марков.