Държавният департамент на САЩ: Русия е създала цяла "екосистема" за дезинформация и пропаганда

Държавният департамент на САЩ публикува доклад "Основи на руската "екосистема" за дезинформация и пропаганда" като съвкупност от комуникационни канали и платформи, които Русия използва за създаването и усилването на популярността и влиянието на лъжливи истории. Целта е да бъде объркана аудиторията и

да се създаде чувство за страх

Според авторите на доклада, тази "екосистема" е съставена от официални правителствени комуникации, финансирани от държавата телевизии, използване на социалните мрежи в качеството на "оръжие" и "дезинформация с помощта на дейности в киберпростраството".

Като примери за дезинформация са приведени заглавия от материали на финансираната от Кремъл мрежа от телевизия и сайтове на над 33 езика Sputnik, РИА Новости, RT, телевизия "Първи канал", "Россия 24" и други.

"Екосистемата" е изградена върху пет стълба: официалните правителствени съобщения, финансирани от държавата материали, разпространявани по света, култивирането на приятелски източници на информация, използването на социалните мрежи и разпространяването на дезинформация", обясняват създателите на документа.

Според тях,

Кремъл носи цялата отговорност

за създаването и развитието на тази "екосистема" в рамките на мащабна стратегия за използване на информацията като оръжие.

"Русия играе главна роля в създаването и разпространяването на дезинформация и пропаганда по много теми", се казва в текста и като пример се посочват "усилията на Кремъл за разпространение на дезинформация за пандемията от коронавирус с използването на взаимноусилващи се мрежи за дезинформация".

"Ние открихме, че те способстват дезинформацията в подкрепа на целите на Кремъл, те често са прокарвани непосредствено от руското правителство и те прокарват конкретни дезинформационни наративи, които се подхващат от останалите части на "екосистемата". Русия обаче крие своята принадлежност към различни уебсайтове, така че обикновеният човек да не разбира, че става дума за руска пропаганда или дезинформация", се посочва в текста.

Превод: Faktor.bg