Държавният департамент: Навални да получи лечение и да бъде освободен

"Съединените щати дадоха ясно да се разбере, че Русия ще трябва да отговаря всеки път, когато властите на страната предприемат враждебни действия", заяви официалният представител на Държавния департамент Нед Прайс.

Отговаряйки на въпрос на журналисти Прайс заяви, че арестът и присъдата на опозиционера Алексей Навални е свързано на първо място с това, че политикът е разобличавал корупцията на режима.

"Ние сме обезпокоени от съобщенията за това, че здравето на Навални се влошава и това, че той обяви гладна стачка с настояването да получи медицинска помощ. Ние призоваваме властите да предприемат всички необходими мерки за осигуряването на неговото здраве. Ние призоваваме отново да бъде освободен и да бъде прекратено преследването на неговите привърженици", заяви Прайс, цитиран от The Voice of America.

Той не уточни какви мерки възнамерява да предприеме администрацията на президента Джо Байдън, но подчерта, че "ако Москва продължи по същия път, ние дадохме ясно да се разбере, че ще и потърсим отговорност".

Превод: Faktor.bg