Делото за импийчмънт ще покаже степента на контрол на Тръмп върху Сената

Отношенията на президента Тръмп с републиканците в Сената са изправени пред най-голямото си изпитание във връзка с делото за импийчмънт, пише американският вестник The Hill, цитиран от "Фокус". Много републиканци обвиняват Тръмп за загубата на мнозинството в Сената и са бесни, че той е изложил живота им на опасност, след като гневна тълпа, пълна с хора, вярващи на конспиративните му теории за изборите нахлуха в Капитолия миналата седмица

Сега тези републиканци имат шанс да гласуват, за да осъдят Тръмп в процес на импийчмънт - ако решат да го направят. Те също така могат да гласуват за трайна забрана той да заема публична длъжност. "Това беше много нездравословен брак от дълго време ... и сега знаете, че много републиканци са доста щастливи да се разведат", каза Дъг Хей, ветеран от Републиканската партия стратег и бивш помощник на ръководството на The Hill. „Тепърва ще се правят политически изчисления ... но това вече не е повредена връзка, а развод.“

Дръзкият стил на Тръмп многократно е огорчавал републиканците в Сената, въпреки че те са внимавали да не го атакуват заради влиянието му върху електората и са работили с него за назначаване на консервативни съдии, намаляване на данъците и отмяна на разпоредбите от епохата на Обама. Но тези връзки се разпадат, както никога преди, след постоянния поток от конфронтации след ноември. Това е голяма промяна от миналогодишния процес за импийчмънт, когато оправдателната присъда на Тръмп беше осигурена от приятелски настроен републикански Сенат. Сега лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл (републиканец от Кентъки.) е заявил пред доверени лица, че вярва, че Тръмп е извършил нарушения достойни за импийчмънт и че евентуалното му отстраняване може да помогне на партията да затвори страницата с Тръмп.

В писмо до сенаторите съпартийци Макконел не уточнява как ще гласува, заявявайки, че ще се вслуша в аргументите. Други сенатори от Републиканската партия следват неговия пример.

„Атаката срещу Капитолия беше атака срещу самата демокрация и президентът носи известна отговорност за случилото се. ... Ако Сенатът разглежда процес за импийчмънт, аз ще изпълня задължението си като съдебен заседател и ще изслушам аргументите, представени от двете страни, ”каза сенатор Роб Портман (републиканец от Охайо).

Някои републиканци твърдят, че е дошло време партията им да продължи напред след четири години, когато това до голяма степен е подпомогнато от Тръмп, който не се притеснява да „хвърли верни съюзници под автобуса“.