ЕМА проверява наистина ли са били доброволци хората, върху които е изпитвана руската ваксина

Девет от общо 32 участници са заявили, че не са истински доброволци

Европейската агенция по лекарствата  (EMA) ще провери спазването на научните стандарти и етичните норми при провеждането на клиничните изпитания на ваксината "Спутник V", съобщава Financial Times.

ЕМА трябва да установи съответства ли руската ваксина на стандарта GCP - международни етични норми, гарантиращи съответното провеждане на изпитания на лекарствени средства, а въпросът за съответствието ще повлияе върху решението на агенцията дали ще разреши "Спутник V" в страните от ЕС.

"Стандартът осигурява гаранции, че правата, сигурността и благополучието на участниците в изпитанията са защитени, а данните от клиничните изпитания - достоверни", съобщават от ЕМО, но отказват да коментират хода на проверката на руската ваксина.

Припомняме, че през декември 2020 година агенция Reuters съобщи, че държавни служители в Москва са били принуждавани да участват в изпитанията на  "Спутник V" уж като доброволци.

Един от източниците на агенцията съобщил, че във всички отдели на московското кметство, в което работят около 20 хиляди души, е имало квоти за участие в изпитанията на ваксината. Девет от общо 32 участници са заявили, че не са истински доброволци.

Превод: Faktor.bg