Ердоган, Путин и Роухани умуват за Сирия в Анкара

В понеделник, 16 септември, в Анкара ще се състои поредната среща между президентите на Турция, Русия и Иран за сирийския конфликт, съобщава „Анадолската агенция“, цитира "Фокус" .
Реджеп Таийп Ердоган, Владимир Путин и Хасан Роухани ще обсъдят перспективите за политическо разрешение на сирийския конфликт. Ще бъде обърнато специално внимание на ситуацията в Идлибската зона на деескалация в Северозападна Сирия.
След преговорите лидерите на страните-гаранти на Астанинския процес ще направят съвместно заявление и ще разговарят с представители на медиите.
Програмата на срещата на върха предвижда и двустранни срещи.
Първата среща на върха между Турция, Русия и Иран за Сирия се състоя през ноември 2017 година в Сочи. В резултат от нея държавните глави заявиха, че създаването на зони на деескалация в Сирия не трябва да подкопава териториалната цялост и да нарушава суверенитета на страната, а освен това призоваха сирийския президент Башар Асад и опозицията да участват в Конгреса за сирийски национален диалог.
Следващите преговори между президентите на трите страни се проведоха в Анкара (април 2018 година), Техеран (септември 2018 година) и Сочи (февруари 2019 година).