ЕС иска повторно преброяване на гласовете от президентските избори в Беларус


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди репресиите в Беларус и поиска "прецизно" повторно преброяване на резултатите от президентските избори, предаде АФП.
 
"Тормозът и силовите репресии срещу мирни протестиращи нямат място в Европа. Призовавам беларуските власти да гарантират, че резултатите от неделните избори ще бъдат преброени и оповестени с необходимата прецизност", написа тя в Туитър.
 
Посланици на държавите от Европейския съюз, акредитирани в Беларус, се събраха на среща за обсъждане на ситуацията в страната, съобщи полският външен министър Яцек Чапутович.
 
По думите му "общата оценка е, че беларуското общество е разочаровано от развитието на събитията след изборите", каза той и добави, че Полша очаква да бъде организирана среща на външните министри на страните от ЕС, поне по видеоконферентна връзка, за обсъждане на ситуацията в Беларус.
 
Германското правителство смята, че по време на изборите в Беларус не са спазени дори минималните стандарти за демократични избори, заяви на брифинг неговият говорител Щефен Зайберт. Според нас това е неприемливо, каза той и добави, че многобройните съобщения за системни нарушения звучат достоверно.
 
"В тази връзка голямо съжаление буди фактът, че Беларус не е предоставила никаква възможност за работа на наблюдатели на ОССЕ. Политическото ръководство на страната трябва да приеме волята на народа", каза Зайберт.
 
Получилият по официални данни над 80 процента от гласовете беларуски президент Александър Лукашенко заяви, че изборите са преминали като празник. "Нали видяхте, искахме да подарим празник на хората и те действително се отзоваха. Това е празник. Някои искаха да го развалят. Ние ги видяхме и тази нощ те още по-ясно излязоха на светло", заяви Лукашенко.
 
Той заяви, че страната му е станала сцена на протести, дирижирани от чужбина. Регистрирахме обаждания от чужбина. От Полша, Великобритания и Чехия имаше обаждания, управляваха, с извинение, нашите овце: те не разбират какво правят и вече започват да ги управляват, каза Лукашенко.
 
Според беларуския президент наред с граждани на Полша и Украйна в протестите в неделя вечерта са се опитали да вземат участие и руски граждани, както и украинци.
 
Лукашенко заяви, че няма да допусне цветна революция в Беларус и ще даде достоен отговор на опитите за разделяне на страната.
 
Беларуските власти са арестували близо 3000 души по време на протестите, от които 1000 в Минск и 2000 в други райони. Повече от 50 граждани и 39 служители на реда са били ранени в сблъсъците между силите на реда и демонстрантите, предаде ДПА.
 
Кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска заяви, че отказва да признае официалните резултати.
 
"Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съвпадат с официално обявените", каза тя. Тихановска заяви, че смята себе си за победител, а изборните резултати - за масово фалшифицирани и протестите ще продължат.