ЕС осъди турските военни действия в Сирия, но се въздържа от налагане на оръжейно ембарго

За България е важно каналите каналите за комуникация с Анкара да останат отворени, каза Екатерина Захариева

Страните на Европейския съюз осъдиха турските военни действия в Сирия и се ангажираха да преустановят износа на оръжие за Турция, но се въздържаха от директно налагането на оръжейно ембарго на Турция, за каквото настояваха Франция и Германия.

В съвместно изявление, публикувано в понеделник, Съветът "Външни работи" на ЕС отново поиска от турските власти "да прекратят едностранните си военни действия в Североизточна Сирия и да изтеглят силите си". Военната операция на Анкара сериозно подкопава стабилността и сигурността на целия регион", отбеляза ЕС и посочи, че "остава ангажиран с единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава“.

Европейският съвет, посочи, че военните действия на Турция в Северна Сирия имат "драматични последици" и отбеляза, че някои държави от ЕС са спрели износа на оръжие за Анкара. "Държавите-членки се ангажират със силни национални позиции по отношение на политиката си за износ на оръжие за Турция", заявиха външните министри на ЕС след среща в Люксембург, но те не наложиха оръжейно ембарго от името на целия ЕС, за каквото настояваха Франция и Германия.

Брюксел също така заяви, че Турция е важен партньор на ЕС и че тя трябва да се стреми да разреши проблемите с националната си сигурност чрез дипломация.

Върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини подчерта, че страните-членки са говорили в един глас с общия си призив към Турция, но после призна, че това не е имало необходимия ефект. На въпрос дали ЕС обмисля и икономически санкции, тя отговори:

"Европейският съвет ще заседава по-късно тази седмица. Предполагам, че лидерите ще подкрепят нашите решения от днес. Ще видим как ще се развият събитията на място, винаги могат да се предприемат допълнителни мерки - в една или друга насока. Отново обаче изниква въпросът - какво точно би било ефективно, за да спре тази военна операция - това е въпрос за 1 млн. долара".

В приетите днес заключения на външните министри се казва, че ЕС припомня решенията, взети от отделни страни-членки да спрат незабавно оръжейния износ за Турция. Взето е също така решение работна група да се срещне по-късно тази седмица, за да координира и преразгледа позициите на страните-членки по този въпрос. 

Могерини изрази притеснение от перспективата да бъде подновена дейността на групировката "Ислямска държава":

"Това ни притеснява извънредно, това е директна заплаха за сигурността на ЕС и най-вече за региона и международната общност. Искаме този въпрос да се реши във формата на глобалната коалиция. И както винаги, ние оставаме силно ангажирани към стабилността на региона. Всеки опит за демографски инженеринг ще се разглежда от нас като особено опасен".

В съобщение на нашето министерство на външните работи се казва, че министър Екатерина Захариева е подчертала пред колегите си, че като държава, която има над 300 километра граница с Турция, за България е важно каналите за комуникация с Анкара да останат отворени. Според страната ни от ключово значение е да продължи изпълнението както досега на споразумението ЕС-Турция.

ЕС осъди и продължаващото от Турция "незаконно сондиране за нефт" в източното Средиземноморие

В друго изявление, публикувано също в понеделник, Съветът на външните министри на ЕС осъди продължаващото от Турция "незаконно сондиране за нефт" в източното Средиземноморие, което възпрепятства суверенните права на Кипър.
Европейксите външни министрите поискаха Федерика Могерини да представи рамка за санкции на физически и юридически лица, отговорни за тези действия. Тя определи заключението така:

"Днес бе взето политическото решение. 28-те страни-членки се съгласиха да задействат рамката на ограничителните мерки, сега следват техническите стъпки".