Европейската комисия призова Либия да не използва бойно оръжие срещу мигрантите

Европейската комисия призова днес Либия да не използва бойно оръжие срещу мигрантите. Повод за този призив станаха съобщенията, че мигрант, слязъл от европейски спасителен кораб, е бил застрелян от либийски граничари.

Много съжаляваме и решително осъждаме този смъртен случай. Използването на бойно оръжие срещу мигрантите е неприемливо, либийските власти трябва да изяснят подробностите по случая, за да не се повтаря и за да бъде понесена отговорност, заяви говорител на ЕК.

По неговите думи ЕС работи за затварянето на миграционните центрове в Либия и за разкриването на места за прием според международните изисквания.

Говорителят добави, че ЕС осигурява средства за обучението на либийската брегова охрана, за да могат нейните служители да спасяват живот. Обучаваме либийските граничари за човешките права. Нашата цел е да бъде спасен живот, да помагаме на мигрантите да се върнат у дома по сигурни пътища, да осигурим законни пътеки към ЕС на онези от тях, които се нуждаят от международна закрила, добави говорителят, пише БТА.


Той отбеляза, че спасяването на корабокрушенци е въпрос на задължение, а не на избор. ЕК не участва в определянето на мястото, където корабокрушенците да бъдат връщани на брега. Това се прави според международното законодателство, посочи говорителят.

По неговите думи, когато самолет за наблюдение над Средиземно море забележи бедстващ плавателен съд, летците подават данните към център, а центърът изпраща на място кораби за оказването на помощ.