Европейските лидери утешават Заев: "Не се отказвайте!"

Юнкер разкритикува решението за отлагане на преговорите като "историческа грешка"

Зоран Заев и Ангела Меркел

Зоран Заев и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонни разговори с македонския премиер Заев днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарекоха липсата на решение "историческа грешка", пише Deutsche Welle, цитирана от Агенция "Фокус". 

Блокирането на европейската на Македония предизвика разочарование сред македонските управляващи, което днес много европейски лидери се опитаха да поправят. 

Канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Бриджит Бирлейн вече потвърдиха на отделни пресконференции в Брюксел, че са разговаряли със Заев по телефона и са го насърчили да продължи работата си. 

„Ще се опитаме да сведем последствията до най-ниското възможно ниво чрез тесни контакти с тези страни. Но, разбира се, ще има разочарование. Днес разговарях със Зоран Заев в Северна Македония. Искаме да се върнем към темата“, каза Меркел днес следобед. 

Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер също предложиха утеха, като заявиха, че ЕС е направил голяма грешка. 

„Моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие изпълнихте вашата част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС“, каза Туск в Брюксел. 

Юнкер разкритикува решението като "историческа грешка" и каза, "ако ЕС иска да бъде уважаван по целия свят, той трябва да спазва обещанията си". 

Правителството потвърди телефонни разговори с европейски лидери, но все още няма информация за позицията на премиера след случилото се в Брюксел.
 
Премиерът Бойко Борисов обясни днес, че е водил разговори със Заев до четири часа сутринта и след разочароващото решение на европейските лидери го е посъветвал да не подава оставка.

„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепата на държавата да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови", информира кабинетът на Заев. 

Според правителствени източници Заев провежда консултации на различни нива през целия ден за следващите стъпки на неговото правителство.