Фирма на "готвача на Путин" доставя бронирани машини в Либия в нарушение на ембаргото на ООН

Забелязаните в Либия през май тази година модифицирани бронирани противоминни автомобили "Урал" от неизвестна досега версия са произведени от фирмата "Евро Полис", свързана с "готвача на Путин" Евгений Пригожин, съобщава "Новая газета".

Според договор със сирийското министерство на отбраната през декември 2016 година, "Евро Полис" се задължава да води бойни действия на територията на Сирия с противниците на Асад в замяна на 25% от добива на нефт и газ на освободените находища. Но фирмите на Пригожин имат интереси и в Либия. Още през есента на 2018 година беше съобщено, че Русия укрепва военното си присъствие в Либия и доставя оръжие на Халифа Хафтар, който воюва с международно признатото правителство. Тогава са изпратени и първите руски наемници от частната военна компания "Вагнер", която дотогава водеше военни действия в Сириья.

Тяхната бройка в момента достига 2000 души.

В края на май беше разпространена снимката на необичайната бронирана противоминна машина, по време на отстъплението на армията на Хафтар от Триполи, произведена от "Евро Полис".

Изданието предполага, че компания използва бронираните машини за собствени цели, тъй като те не се предлагат за продажба.

Припомняме, че ООН наложи оръжейно ембарго за Либия, към което Русия се е присъединила.

Превод: Faktor.bg