FT: САЩ смятат, че Дерипаска е "изпирал" парите на Путин

Владимир Путин и Олег Дерипаска

Владимир Путин и Олег Дерипаска

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че е въвело санкции срещу руския милиардер Олег Дерипаска, тъй като той тайно е прал пари в интерес на Владимир Путин, пише днес Financial Times като се позовава на писмо изпратено до адвокатите на олигарха.

Защитата на Дерипаска настояваше Министерството да разсекрети материалите, които са основание за въвеждане на санкциите срещу него и в края на декември 2019 година ведомството се съгласи да направи това.

В писмото се казва, че през 2016 година Дерипаска е идентифициран като един от хората, които перат пари в интерес на Владимир Путин. По информация на министерството руските власти са използвали повече от веднъж Дерипаски като прикритие за превод на лични пари на Путин.

По данни на ведомството, Дерипаска заедно с други руски олигарси е вложил 800 милиона долара в обекти на Олимпиадата в сочи, превеждал е лични средства по сметка на Путин под прикритието на бизнес-операции. През 2018 изпълнява финансови проекти по поръчение на Путин и висшето ръководство на Русия.

Дерипаска, отново по поръчение на Владимир Путин, купува през 2005 година завод за алуминий в Черна гора.


Превод: Faktor.bg