Гърция: Изключени са всякакви пътувания около Великден

Властите са в готовност да блокират националната пътна мрежа

Гърция затяга мерките, с които да ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, като днес стана ясно, че всякакви пътувания около Великден са забранени.

По последни данни починали от Covid-19 в южната ни съседка са 54 души, а доказаните случаи на зараза са над 1500.

"За Великден няма да се пътува нито до вилите, нито до провинцията при роднини", заяви днес говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Властите са в готовност да блокират националната пътна мрежа, като ще се допуска само движение на товарни автомобили.

Очаква се също в дните на Страстната седмица да се прекъсне не само пътуването от континентална Гърция към островите, но и движението на хора между самите острови.

Следващите две - три седмици са критични за разпространение на заразата и ще се ограничи броят на излизанията дори за пазаруване, предупреди гръцкото правителство.

Междувременно гръцките власти позволиха на пътнически кораб, който повече от седмица се намира до пристанище Пирея, да акостира на безопасно място. 119 от пасажерите са носители на вируса и остават на кораба под лекарско наблюдение. Останалите пътници са под карантина в Атина.

Съдът е бил нает от турски оператор за транспортиране на стотици работници от Турция до Испания, където той не получи разрешение да акостира. След това се обърна обратно към Турция, където властите също отказаха разрешение и в крайна сметка се озова на пристанището в Пирея.

Мигрантските лагери са с висок риск от разпространение на Covid-19, предупреждават властите в южната ни съседка.

След първите случаи на заразени мигранти всички бежански лагери са затворени под охрана, увеличени са медицинските екипи в тях.