Историк: БПЦ отказала да е църква-майка на македонската, за "да не си навлече неприятности с останалите православни църкви"

"Зоран Заев се опитва да направи това, което направи преди няколко месеца Петро Порошенко с признаването на автокефалност на Македонската църква от Цариградската патриаршия", заяви пред БНР историкът доц. Войн Божинов във връзка с посещение на македонска делегация при Вселенския патриарх Вартоломей. 

Според историка това посещение на настоящия служебен премиер и на бившия премиер на Северна Македония трябва да се разглежда в контекста на десетилетното желание на Скопие да получи самостоятелна църква. 

"Със създаването на Титова Югославия, тогава Съюзна република Македония се опитва да получи своя църква. Тито лавира, но в крайна сметка през 1967-а година на Третия църковен събор в Охрид се обявява самостоятелността на Македонската църква, но тя не е призната от Сръбската православна църква. Получава се, че Тито удовлетворява интересите на скопските велможи, давайки им църква, но не натиска сръбските владици да я признаят", коментира той.

Историкът припомни, че след разпада на Югославия има постигнато споразумение между двете църкви през 2002-ра година, което обаче не е спазено от сръбската страна и предизвиква разкол в Македонската православна църква, а тя добавя в името си и "Охридска архиепископия", "което е директно посегателство върху българското историческо наследство":

"Затова, когато имаше честване на Охридската архиепископия, Българската православна църква не изпрати свой представител", смята доц. Божинов.  

"Ние се отдръпнахме от идеята да бъдем църква майка, защото можем да си навлечем много неприятности с останалите православни църкви и да бъдем използвани от скопските владици".

По думите му изцяло в български интерес е, че Северна Македония съществува като държава, защото така се прекъсва връзката между Гърция и Сърбия, "връзка, която винаги е задушавала България".