Какво следва след резолюцията за импийчмънт на Камарата на представителите?

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Камарата на представителите на САЩ одобри за втори път импийчмънт на президента Доналд Тръмп, което го направи единственият президент на САЩ, който е обвиняван два пъти. Резолюцията премина с резултат 232 „за“ на 197 „против“. Единственото обвинение е „подстрекателство към бунт“, за ролята му в превземането на Капитолия миналата седмица.

Няма рутинен процес за импийчмънт, но този е безпрецедентен по всякакъв начин. Общият процес на импийчмънт, установен в Конституцията, е относително прост:

- Президент извършва "тежко престъпление или простъпка"

- Камарата на представителите гласува за подкрепа на импийчмънт

- Сенатът провежда процес

Този процес на импийчмънт ще е напълно нов и различен от този, който видяхме в края на 2019 г. около разследването за Украйна, особено след като се очаква процесът в Сената да се случи след напускането на Тръмп от поста.

Защо този импийчмънт е важен?

Новият президент Джо Байдън ще поиска от Сената да гласува за избраните от него ръсоводители на кабинети и да действа за справяне с пандемията COVID-19, както и да предостави облекчение на американците, засегнати от затруднената икономика.

През 2020 г. сесиите на Сената бяха напълно спрени по време на процеса. Този път лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер се надява да спазва полудневен график за провеждане на процеса и законодателните сесии през останалата част от деня. Обаче обвиненията този път са много по-лесни за предаване и разбиране. Ще отнеме няколко дни под председателството на върховния съдия Джон Робъртс и сенаторите да проведат процеса. Когато двамата нови сенатори от Демократическата партия на Джорджия са на местата си, ще са необходими 17 републиканци, които да гласуват с демократите, за да постигнат мнозинство от две трети и да осъдят Тръмп.

Бързото решение за искане на импийчмънт със сигурност поставя Тръмп в позицията да иска да задържи републиканските сенатори на своя страна. В този смисъл това ще го държи под контрол през последната седмица от неговото управление.

Не са го отстранили! Не забравяйте:импийчмънтът на Тръмп в Камарата не го отстранява от длъжност. Нито втори импийчмънт в Камарата, нито дори гласуване в Сената за осъждане на Тръмп и отстраняването му от длъжност не биха му попречили да се кандидатира отново през 2024 г. или след това.

По-скоро, след като две трети от присъстващите сенатори гласуват за импийчмънт на Тръмп, обикновено мнозинство от присъстващите сенатори ще трябва да гласува допълнително, за да го отстрани от кандидатиране за президент в бъдеще.

Забрана за заемане на други държавни длъжности може да му струва пенсията от над 200 000 долара годишно ако Сенатът тръгне в тази посока, съобщава БГНЕС.