Китай ще произведе 600 милиона COVID-19 ваксини до края на годината

Стотици хиляди работници вече са получили експериментална ваксина от юли

Китайската програма за разработване на ваксини за COVID-19 е на "водеща позиция" и Пекин е на път да произведе над 600 милиона дози до края на годината, съобщиха официални представители.
 
Китай действа усилено по отношение на развитието на своята ваксина срещу коронавируса, тъй като учените по целия свят се надпреварват да спрат смъртоносния патоген, който причини глобален хаос и е убил почти милион души.
 
Здравните служители казаха на репортери на пресконференция в петък, че Китай очаква да произведе 610 милиона дози ваксини до края на тази година, като годишният производствен капацитет ще достигне поне един милиард дози през следващата година.
 
Понастоящем 11 китайски ваксини са влезли в клинични изпитвания, като четири от изпитваните са във Фаза 3, каза У Юанбин от Министерството на науката и технологиите.
 
"Понастоящем китайската работа за изследване и разработка на ваксини за COVID-19 като цяло е на водеща позиция", каза У.
 
"Видяхме, че безопасността на ваксините е добра и не е имало сериозни нежелани реакции."
 
Стотици хиляди работници в пристанищата, болниците и други райони с висок риск вече са получили експериментална ваксина от юли, съобщиха служители, твърдейки, че програмата е получила подкрепата и на Световната здравна организация.
 
„Безопасността на ваксината за спешна употреба е напълно удостоверена, но нейната ефикасност не е напълно удостоверена“, каза служител в Националната здравна комисия.
 
Китайският президент Си Цзинпин по-рано заяви, че китайските ваксини ще бъдат превърнати в "глобално обществено благо".