Конфликтът Израел-Палестина не стихва, двете страни отказват компромис


Конфликтът между израелци и палестинци навлезе във втората си седмица. И двете страни са категорични, че няма да прекратят огъня, въпреки дипломатическите усилия за потушаване на напрежението. Броят на цивилните жертви продължава да расте, а вчерашният ден е смятан за най-кръвопролитния от началото на конфликта. Международната общност предупреждава, че колкото по-дълго продължи насилието, толкова по-трудно ще е то да бъде прекратено.

Хаос и паника сред жителите на израелския град Ашдод. Няколко души са пострадали, след като изстреляна от Ивицата Газа ракета удря жилищна сграда. Предполага се, че ударът е в отговор на извършена часове по-рано от израелските сили атака, при която е ликвидиран лидерът на палестинската групировка Ислямски джихад - Хусам Абу Харбед.

И отново днес - в Газа - поредната разрушена при взаимния обстрел сграда - този път болница на Лекари без граници. Ударът е извършен от израелските военни, съобщава БНР.

Въпреки призивите на международната общност за край на насилието, както Израел, така и палестинската групировка Хамас не желаят да отстъпят. От ЕК заявиха, че е неприемливо конфликтът да взима цивилни жертви.

Всеки загубен човешки живот е трагедия. Трябва да спрем насилието в Близкия изток, защото най-висока цена плащат цивилни граждани и от двете страни, каза Петер Стано, говорител на ЕК по въпросите за външна политика.

За седем дни над 2500 души са останали без дом, след като жилищата им са разрушени от ракети. 42 хиляди палестинци са напуснали Газа. Сирените за въздушна тревога в Израел са прозвучавали средно по 1000 пъти на ден.

Без резултат остана и третото извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата. Представителите на Израел и Палестина си размениха взаимни обвинения, а генералният секретар на организацията подчерта, че колкото по-дълго продължава напрежението, толкова по-трудно ще бъде потушаването му.

"Този безсмислен цикъл на кръвопролития, терор и разруха трябва да спре незабавно. Всички страни трябва зачитат международното хуманитарно право и човешките права.", каза Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Основната пречка пред ООН отново беше отказът на Вашингтон да подкрепи съвместна декларация по темата. Американският държавен секретар коментира размяната на удари по време на посещение в Дания.

Работим денонощно, за да успеем чрез дипломация да сложим край на конфликта. Съединените щати са силно притеснени от ескалацията на конфликта. Стотици хора са убити и ранени, сред тях и много деца, каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

По данни на двете враждуващи страни, жертвите през изминалата седмица са близо 210 палестинци, сред които 58 деца. В Израел загиналите са 10 - сред тях отново има деца. За седмица от Ивицата Газа към Израел за изстреляни 3150 ракети. За сравнение - по време на 50-дневната война през 2014 общият им брой е около 4500.