Кремъл ще опита да принуди Навални да остане извън Русия

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, отровен в Русия с нервно-паралитичното вещество от типа "Новичок", ще остане в Германия още няколко седмици, докато премине изцяло курса на реабилитация, съобщава говорителката на Навални Кира Ярмиш.

"Процесът на възстановяване ще заеме още много време. Това ще отнеме седмици, а може би и месеци", каза тя в ефира на  "Навални. Live".

Въпреки, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "берлинският пациент" може да се върне в Русия когато пожелае, наблюдатели смятат, че руското правителство ще направи всички възможно да "изхвърли" неудобния политик и да го принуди да остане в емиграция, съобщава Deutsche Welle.

В четвъртък стана известно, че съдебни пристави са наложили запор на жилището на Навални, както и на банковите му сметки, още докато е бил в кома, заради иск на Евгений Пригожин, известен като "готвачът на Путин".

Отчитайки близостта на Пригожин до Кремъл и лично до Путин, това всъщност е акция за сплашване от страна на режима.

След провала на отравянето, руските власти сега ще положат всички усили да го принудят да остане в чужбина и да не се връща в Русия, прогнозира Deutsche Welle.

Превод: Faktor.bg