Le Monde: Макрон избра да „живее“ с COVID-19

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Преди малко повече от година държавният глава на Франция Еманюел Макрон обяви „война“ на COVID-19. След месеци на лишения, ограничения и фалшиви надежди, изправен пред вирус, толкова коварен, колкото и непредсказуем, президентът реши да „живее“ със своя „враг“, без да се стрми към пълното му изкореняване, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde по повод плана за постепенно отслабване на мерките срещу коронавируса в страната, предаде "Фокус".

Пърият етап започна на 3 май. Макрон прие следването на стратегия, която ще позволи на вируса да циркулира в страната, като се надява, че спазването на мерките и напредъка на кампанията за ваксинация ще позволят избягването на ситуации извън контрол.

Въпреки че данните продължават да всяват смут сред медицинската общност, властите възнамеряват да внедри позитивен дневен ред във Франция, изтощена от пандемията. Силно символичното отваряне на терасите, но и на магазините, театрите и кината, на 19 май, трябва да допринесе за това. „От 19 май последователните стъпки ще ни водят заедно за определяне на нов модел на растеж и просперитет“ , заяви Макрон на 1 май в традиционната церемония в Елисейския дворец.

Предприети са предпазни мерки и „спирачки“, които може да бъдат активирани в райони, където вирусът циркулира в по-високи нива, но лекият спад, наблюдаван през последните дни, както в честотата на броя на заразените, така и в степента на заетост на болниците, чертаят хоризонта. „Всичко това е смесица от смирение, прагматизъм и решителност. След две седмици ще трябва да видим дали спадът е продължил и в каква пропорция. Необходимо е също така темповете на ваксинацията да се поддържа или дори да се увеличават“ , коментира близък до Елисейския дворец.