Лидерската среща на ЕС за бюджет 2021-2027 г. завърши без споразумение

Срещата на европейските лидери в Брюксел по бюджета на общността за следващите 7 години завърши без постигане на споразумение, съобщи Ройтерс.

След нощ на тежки разговори последва нов кръг на разговори тази вечер, но и той не донесе отговор на въпроса как ще бъде запълнена финансовата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит.

Разговорите, които Франция и Германия - най-мощните членове на блока, свикаха за 18 часа българско време с надеждата да бъде постигнат компромис по бюджетната рамка на ЕС, изглежда се оказаха неуспешни.

Ройтерс съобщи, че на лидерите е представено ново предложение, според което разходите за 2021-2027 г. да бъдат намалени до 1,069-1,07% от брутния национален доход на членките от предложените 1,074%, което е около 10 млрд. евро по-малко харчове. Но това не се оказало достатъчно за постигане на компромис.

Преди края на срещата АФП съобщи, че делегациите говорят за нова среща през април.

Пазарлъкът за пари е станал нещо като ритуал в Брюксел, но той стана по-напрегнат този път заради излизането на Великобритания от ЕС, което лишава съюза от 75 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

„Ще отнеме време, дори ако нещата вървят добре“, каза по-рано днес канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред журналисти.

Австрия е една от страните в т.нар. пестелива четворка – заедно с Нидерландия, Швеция и Дания, които смятат, че предложения от председателя на Европейския съвет бюджет от 1,09 трилиона евро за 7-годишния период трябва да бъде намален. Те освен настояват и за други приоритети, освен субсидии за селското стопанство и за строежа на магистрали.

Българският премиер Бойко Борисов проведе среща с лидерите на „пестеливата четворка“, на която каза, че „традиционните политики като кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели – иновации, конкурентоспособност, високи технологии“.