Ливанските власти се опасяват от нова гражданска война

Ливанският министър на отбраната заяви днес, че страната се намира в „много опасна ситуация“ и сравни безредиците през последните дни с началото на гражданската война през 1975-1990 г., предаде Ройтерс.

Месец след началото на масови протести Ливан е в сериозна политическа и икономическа криза, без да има сигнали, че лидерите са готови да съгласуват нов кабинет на мястото на оттеглящото се правителство на премиера Саад Харири, който хвърли оставка на 29 октомври.

Въпреки сериозността на икономическите проблеми, най-тежки след края на войната, нов кабинет не се очертава, нито са взети мерки за успокояване на протестиращите, които казват, че политическият елит е съсипал Ливан с корупция и остарели догми.

Въпреки че протестите като цяло са мирни, демонстрант бе убит южно от Бейрут във вторник.

Военният министър Елиас Бу Сааб, политически съюзник на президента Мишел Аун, заяви, че напрежението на улиците и пътните блокади „ни напомнят на гражданската война, на това, което се случи през 1975 г. А това е много опасна ситуация“.

Той заяви пред репортери, че демонстрантите не са виновни и имат право да протестират. Но подчерта, че армията и силите за сигурност не могат да приемат актове на насилие. И изрази надежда, че ново правителство ще бъде формирано идните дни.