Мицотакис: Нека да има отворен европейски път за Западните Балкани

Вучич се оплака, че Белград е притиснат от Европейския съюз заради отношенията си с Китай и Русия, но настоя, че страната му ще продължи да ги поддържа.

Кириакос Мицотакис и Александър Вучич

Кириакос Мицотакис и Александър Вучич

"Необходимо е европейският път на държавите от Западните Балкани да остане отворен", заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич.

Задълбочаване на двустранното сътрудничество, европейската перспектива на Сърбия и на държавите от Западните Балкани, сръбската инициатива да се погрижи за деца-бежанци, които се намират в Гърция, железопътната линия в региона и футболната надпревара Олимпиакос – Цървена звезда, са темите, които обсъдиха двамата лидери.

На съвместната пресконференция гръцкият премиер съобщи, че общите приоритети на двете държави са инфраструктура и енергетика, като спомена железопътната свързаност на Гърция със Северна Македония, Сърбия и Унгария.

По отношение на инфраструктурата двете регионални програми за сътрудничество на ЕС може да бъдат използвани за завършване на железопътната линия Пирея – Солун – Скопие – Белград – Будапеща.

По инициатива на сръбския президент Мицотакис и Вучич се договориха Сърбия да приеме от Гърция определен брой деца – бежанци без придружител и да се погрижи за тях.

"Приветствам тази негова инициатива като доказателство за практическата солидарност не спрямо Гърция, а спрямо онези деца, които живеят при трагични условия. Смятам, че е изключително важно, че една държава-кандидат за членство в ЕС смело поема моралните си ангажименти и подкрепя Гърция при разрешаването на този тежък проблем", заяви Мицотакис.

Вучич подчерта, че са отговорили положително на призива на Гърция да окажат помощ за децата-бежанци.

Той отбеляза също, че Белград е притиснат от Европейския съюз заради отношенията си с Китай и Русия, но настоя, че страната му ще продължи да ги поддържа.