Над 19% от заразените с коронавируса в Китай са оздравели, а 2,7% - починали

В Иран съобщиха за два случая на заразени в страната


Над 19 на сто от заразените с новия коронавирус в континентален Китай вече са оздравели, 2,7 процента от заболелите са починали, а останалите са под лекарско наблюдение. Това сочат данни, публикувани днес от регионалните здравни власти в КНР, предаде БТА.

Според статистика на централните власти обаче близо 15 на сто от инфектираните са в тежко, а други 3,2 процента - в критично състояние.

Тенденцията в разпространението на вируса постепенно се подобрява, заяви на пресконференция говорителят на китайската държавна комисия по здравеопазването Ми Фън. "На следващия етап ни предстои да затвърдим успехите в борбата с пневмонията и да осигурим ефикасно лечение за тежко болните", добави той.

Епидемията в Китай е достигнала вече връхната си точка и броят на новите случаи изглежда ще започне да намалява, прогнозира по-рано Ван Синхуан, главният лекар на специализираната болница за лечение на заразените с новата пневмония в град Ухан. В най-близко бъдеще ситуацията ще се подобри, смята той.

Иранското министерство на здравеопазването междувременно потвърди първите два случая на коронавирус в страната. Tова съобщава Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

Говорителят на  ведомствтото Киануш Джаханпур заяви, че двата случая са от град Кум, на юг от Техеран. Редица са поставени под карантина в същия град през последните два дни, каза той, но не разкри националностите на заболелите.

Китайските власти заявиха, че смъртността от коронавируса в страната е достигнала 2 005 души, а през последните 24 часа са регистрирани 136 смъртни случая.

Над 75 хиляди случая са потвърдени в Китай и други страни, включително САЩ, Великобритания, Сингапур, Франция, Русия, Испания и Индия. Броят на наблюдаваните хора в Китай е над 135 хиляди, а за близо 12 хиляди се твърди, че са в тежко състояние.