Най-популярната партия в Италия – „Лигата“ възобнови кампанията си за излизане от еврозоната

Матео Салвини е почитател на Путин

Матео Салвини е почитател на Путин

. Най-популярната партия в Италия – „Лигата“ официално възобнови кампанията си за излизане от еврозоната. Икономическият съветник на евроскептичната формация Клаудио Борги, който е и председател на бюджетната комисия на италианския парламент, заяви, че „не е забранено“ да се обсъжда излизането от общата валута, когато това има подкрепата на „25,3% от избирателите“, пише европейската редакция Politico, цитирана от агенция "Фокус".

Лигата продължава да е най-популярната партия в страната с подкрепа от около 34%, въпреки че вече не е в правителството, след като през август лидера Матео Салвини я извади от коалицията с ляво-популисткото „Движение 5 Звезди“ с надеждата да предизвика предсрочни избори, но вместо това бившите му партньори избраха да се коалират с лявоцентристката проевропейска „Демократическа партия“ (ДП).

През последните седмици Салвини изрази опозиция срещу обновяването на спасителния фонд на еврозоната, което някои анализатори интерпретираха като знак, че партията се връща към кампанията си за излизане от еврото, която бе спряна, докато Салвини беше на власт.

„Моите идеи (за еврото) са добре известни, но не говорих за тях цяла година, докато бяхме в правителство, защото подписахме коалиционно споразумение с „5 Звезди“, където не бе споменато излизането от общата валута“, заяви Борги по местен телевизионен канал.

Салвини и Борги твърдят, че предложената реформа на спасителния фонд - Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) - би била вредна за Италия, защото ще определи по-строги условия за всяка финансова помощ. „5 Звезди“ подкрепиха позицията им, заплашвайки да блокират ратификацията на изменението на договора.

Италианският финансов министър Роберто Гуалтиери от ДП в сряда се опита да убеди колегите си от цялата еврозона да възобновят преговорите за промените.

Борги, попитан от POLITICO дали официално рестартира кампания на Italexit, каза: „Не се ли уморявате [журналистите] да играете един и същ трик през цялото време? Нашата позиция никога не се е променяла“.

Законодателят посочи писмен документ, в който се казва официалната позиция на лигата: „Ние информирахме [гражданите] за щетите, нанесени от единната валута преди всеки друг, и докато искаме да избегнем едностранни действия, ако други държави излязат с всеобхватни проекти за промяна на единната валута на ЕС, ние ще ги вземем предвид“.

Борги каза също, че всяка идея, подкрепена от голяма група хора, си струва да бъде обсъдена. Но той добави: „Очевидно има голяма разлика между това да кажем, че нещо трябва да се обсъжда и да се постигне мнозинство за него“.