Нюланд: Танковете "Ейбрамс" ще бъдат доставени на Украйна до пролетта


Заместник-ръководителят на Държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че танковете "Ейбрамс" ще бъдат доставени на Украйна до пролетта. Нюланд обясни това с факта, че "Ейбрамс" е много "сложен" танк.

„Ейбрамс“ се нуждае от значително обучение, заяви заместник-държавният секретар. "Въпреки че ги одобрихме вчера, ще отнеме известно време, докато стигнат до бойното поле. Те няма да бъдат там навреме за пролетната офанзива", заяви Виктория Нюланд.

На 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън обяви изпращането на 31 танка "Ейбрамс" за Украйна.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че доставката на танковете ще отнеме "много месеци". Белият дом също така заяви, че танковете са сложни системи, които изискват значително обучение и поддръжка. Ей Би Си съобщи, че предаването им може да отнеме повече от година.

Съединените щати са готови да смекчат санкциите срещу Русия в името на "сериозни преговори" по Украйна и изтеглянето на руските войски оттам, каза още Нюланд.

"В контекста на решението на Русия да води сериозни преговори, да изтегли силите си от Украйна и да върне териториите си, със сигурност бих приветствала облекчаване на санкциите", заяви Нюланд по време на изслушване в Сената. Тя каза, че държавният секретар Антъни Блинкен е заел подобна позиция.