Пентагонът обмисля задължителна ваксина за всички военни

Американското военно командване обмисля да въведе задължителна ваксинация за всички военнослужещи в армията, предаде CNN. Очаква се решение за това да бъде взето до края на седмицата.

Американският министър на отбраната Лойд Остин изчаква окончателното сертифициране на една от ваксините в САЩ, за да оповести решението си за задължително ваксиниране с ваксина срещу Covid.

Ръководителят на Пентагона е склонен „да направи ваксината срещу COVID-19 задължителна“ и да изпрати заявление до президента на страната Джо Байдън, за да получи подходящо одобрение от администрацията на САЩ.

Американското военно командване планираше да предприеме такава стъпка едва след пълното сертифициране на една от ваксините от Американската администрация по храните и лекарствата. В момента страната използва ваксина от американската компания Pfizer и нейния партньор BioNTech, препарат от Moderna и еднодозовата Янсен от Johnson & Johnson. Всички те са получили разрешение само по ускорена спешна процедура. Американският регулатор планира да сертифицира напълно препарата от Pfizer и BioNTech в началото на септември./БГНЕС