Подигравки за Рим заради сгрешено име на президент

Рим посвети площад до река Тибър на покойния италиански президент, но предизвика подигравки, тъй като едно от имената му беше написано грешно, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Мраморната улична табела в чест на Карло Адзелио Чампи беше оставена забулена по време на церемонията по откриването , въпреки че грешно изписаното име „Azelio“(Azeglio е правилното – бел. ред.) се виждаше през завесата от лилаво и златно, официалните цветове на древния град.

Гафът се случи под погледа на настоящия президент на Италия Серджо Матарела и други високопоставени лица, включително двете възрастни деца на Чампи, с присъстващ военен духов оркестър. Официалното извинение, дадено от кметството за неоткриване на плочата по време на церемонията, беше, че тя е била повредена по време на инсталацията. Уличната табела беше заменена за броени часове.

„Бях предупредена едва тази сутрин, веднага дадох заповед да инсталират нова плоча, която всъщност вече е на мястото си“, каза кметът Вирджиния Раджи, която призна, че е имало грешен правопис и е подложена на подигравки в социалните мрежи. Чампи, който почина през 2016 г. на 95 години, беше президент през 1999-2006 г. Преди това той беше министър-председател и шеф на банката, а също така беше финансов министър, който помогна на Италия да се класира за еврозоната в края на 90-те години.