Приближен на Вучич подаде срещу него иск за връзки с мафията

Александър Вучич

Александър Вучич

Милош Вучевич - заместник на сръбския президент Александър Вучич в управляващата Сръбска прогресивна партия, е подал иск за започване на наказателно преследване срещу държавния глава по обвинение за връзки с мафията. В съобщението си пред журналистите Вучевич обясни, че искът е подаден, за да се докаже невиновността на сръбския лидер.

„Подадох иск срещу Александър Вучич и срещу Александър Вулин (министър на вътрешните работи – бел.ред.). Искът е подготвен така, че да се разследва дали съществуват връзки между държавата с клана Беливук. Доказателствата, които представихме, са много ясни. Ние цитирахме всички медии, които писаха за това. Аз вярвам в правосъдната система на нашата държава. По този начин ще се разкрие всичко за мафиотския клан Беливук – Милкович. Нека бъдат изяснени всички обстоятелства, нека прокуратурата разкрие кой какво е правил”, каза Вучевич.

Преди седмица бе разпространена информация, че Велко Беливук - ръководител на престъпна група, заподозряна в няколко брутални убийства, изнудване, отвличане и трафик на наркотици, е разказал по време на изслушване в прокуратурата за предполагаемата си връзка със сръбския президент Александър Вучич и други хора от върхушката на Сръбската прогресивна партия.

По думите му, Вучич и неговите сътрудници са го молили за редица услуги - да контролират трибуните на Партизан да не скандират срещу президента, да сплашват организаторите на протести срещу правителството, да осигурят мир на Парада на гордостта и др.", пише в протокола от разпита на Беливук.

Очаква се в началото на август прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу Велко Беливук, известен още като Веля Неволя, лидерът на престъпната група "Principi", работила в рамките на черногорския Кавачки клан. Кланът Беливук се смята за един от най-бруталните в региона. Освен, че е заподозрян в жестоки убийства, изтезания и търговия с наркотици, се смята, че има връзки с полицията и политиците.

По думите му, той се е виждал лично с Вучич няколко пъти.

Беливук заплаши да разкаже още подробности в бъдеще, "ако определени хора не се опомнят".

С обвинения срещу президента Вучич излезе и един от лидерите на сръбската опозиция и бивши кмет на Белград Драган Джилас.

В отговор Вучич изяви готовност да даде всякакви показания и да мине на проверка с полиграф. Той заяви, че ще подаде иск сам срещу себе си, за да докаже липсата на каквато и да е връзка с мафията.

„За мен е невероятно, че всички знаят, че тази престъпна група, създадена и организирана в Черна гора, е извършила най-ужасяващите престъпления в съвременната сръбска история. В същото време медиите водят кампания, обвиняват ни във връзки с тези хора и ние дни наред слушаме тази гнусна лъжа. И казахме: добре, няма проблем, колегите адвокати и служителите ще заведат дело срещу нас, а след това прокуратурата ще трябва да ни разпита. И съм готов да се подложа на разпит с полиграф, за да се види дали съм излъгал поне една дума, сигурен съм, че и г -н Вулин е готов за това”, заяви Вучич.

На 20 октомври 2020 г., след поредица от гръмки поръчкови убийства в Сърбия, президентът Александър Вучич в специално обръщение към нацията обяви война на мафията. Той подчерта, че престъпниците "няма да могат да победят държавата".

На 4 февруари по време на специална операция в Белград сръбските служители на реда задържаха 17 членове на организирана престъпна група. Съобщава се, че организираната престъпна група се е прикривала като група футболни фенове, вследствие на което бяха извършени обиски и задържания на стадионите „Райко Митич“ (на клуба „Цървена звезда“) и „Партизан“. Според сръбското вътрешно министерство, в жилищата на членове на групировката са открити оръжия, включително снайперски пушки и картечници с бронебойни патрони. Задържаните бяха обвинени в брутални убийства, изнудване, отвличане, трафик на наркотици, а също и в подготовка на покушение срещу живота на високопоставено лице.

По -късно сръбската полиция съобщи, че разполага с оперативна информация, че е подготвяно покушение срещу президент на страната. Вътрешният министър Александър Вулин заяви, че държавният глава е бил подслушван от най -високите чинове на МВР и са документирани над 1500 такива записи. Той изрази също така загриженост, че задържаните представители на мафията са били в сговор с представители на Министерството на вътрешните работи, което ще трябва да бъде доказано или опровергано в рамките на наказателното дело.

В интервю за ТАСС вътрешният министър Александър Вулин заяви, че по време на разследването за подслушването на Вучич и опита за организиране на покушение срещу него е открита чужда следа. /БГНЕС.