Ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин става премиер на Русия

Владимир Путин и Михаил Мишустин

Владимир Путин и Михаил Мишустин

Руският президент Владимир Путин внесе в парламента кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Номинацията бе направена непосредствено след изненадващата оставка на премиера Дмитрий Медведев, който заемаше тази длъжност от близо осем години. Оставката на Медведев беше обявена след реч на президента за конституционни реформи.

53-годишният Мишустин работи в руското правителство от 1998 г. и е ръководил Федералната данъчна служба от 2010 г. Той няма никаква политическа тежест и изборът му за премиер от Путин показва, че той няма да играе независима роля, отбелязва Асошиейтед прес.

Мишустин е с репутацията на ефикасен висш чиновник, който е създал "най-добрата система за събиране на данъци в света", заяви руската телевизия "Россия 24", цитирана от Франс прес.

По време на президентските си мандати между 2000 и 2008 г. Путин вече е номинирал за премиерския пост неизвестни за широката общественост хора - например, през 2004 г. тогавашния постоянен представител на Русия в ЕС Михаил Фрадков, отбелязва АФП.

Държавната дума, долната камара на руския парламент, ще разгледа кандидатурата на Мишустин утре.