Разсекретени доклади: Сегашният лидер на ИД е бил информатор на САЩ

Абу Ибрахим Ал-Хашими Ал-Кураши

Абу Ибрахим Ал-Хашими Ал-Кураши



Наскоро публикувани американски разсекретени доклади от Ирак показват, че настоящият лидер на групировката "Ислямска държава" е бил "ревностен" информатор в затвора, чиято информация е довела до смъртта на няколко бойци, включително втория командващ по това време.

Абу Ибрахим Ал-Хашими Ал-Кураши (с истинско име Амир Мухамад Саид Абд-ал-Рахман ал-Маула) е настоящият лидер на ИД и по време на престоя си в американски затвор в Ирак той е предоставял информация на американските военни за джихадистката групировка, съобщи "Ню Араб".

Около 53 частично редактирани доклада бяха публикувани и показват, че Ал-Кураши е предоставил подробна информация за операции, включително информация, довела до смъртта на родения в Мароко швед на име Абу Касвара през 2008 г., втори командир на ИД.

Той е изготвил карта на комплекса на Касвара и е предоставил подробности за заподозрени в тероризъм, включително информация за ресторантите и кафенетата, които посещават.

В друг случай той е разкрил на американски служители, конфискували телефонния му указател, номерата на 19 служители на ИД и техните доходи.

Той също така е предоставил подробности за пропагандна единица на ИД и за неиракчани в организацията, се твърди в доклада.

„Задържаният е предоставил много информация за сътрудници на ИД“, се казва в доклад от 2008 г.

„Веднъж заловен, той е пял като птица за своята организация“, каза Даниел Милтън, доцент в Центъра за борба с тероризма, един от разследващите, прегледали документите.

Няколко седмици след задържането си Ал-Маула очевидно "се е опитал да създаде компютърна скица на лицето" на чуждестранен боец ​​от Саудитска Арабия, известен като Джар Аллах.

"Тези доклади за разпити са пълни с подробности", добави Милтън. "Той е направил редица неща, за да спаси собствената си кожа и има доказателства за враждебност - включително по време на разпит - към чужденци в ИДИЛ", каза Кристофър Майер, помощник-министър на отбраната за специални операции.

Записите спират през юли 2008 г. и се смята, че след близо година като информатор, Ал-Маула е спрял да сътрудничи, като е очаквал да бъде възнаграден за предоставената от него информация. /БГНЕС