Реакции на световните лидери за турската военна операция в Сирия

Правителствата по света реагираха със загриженост, след като Турция започна военна офанзива срещу кюрдските сили в Северна Сирия, докато Съветът за сигурност на ООН планира да проведе спешно заседание за обсъждане на нападението, съобщава "Нова телевизия".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Турция по-рано тази седмица, че ще „заличи“ икономиката на страната, ако тя отиде твърде далеч и предупреди: „Действайте сдържано“.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да прояви "сдържаност", като призна, че Анкара има "законни опасения за сигурността".

"Важно е да се избягват действия, които могат допълнително да дестабилизират региона, да ескалират напрежението и да причинят повече човешки страдания", заяви Столтенберг на пресконференция в Рим.

"Разчитам на Турция да действа сдържано и да гарантира, че всяко действие, което може да предприеме в Северна Сирия, е пропорционално и премерено."

Президентът на Съвета за сигурност на ООН, посланикът на Южна Африка Джери Матюс Матила, също апелира към Турция да "защити цивилните“ и да упражнява "максимална сдържаност".

Преди началото на офанзивата руският президент Владимир Путин призова турския си колега президента Реджеп Тайип Ердоган да "помисли внимателно", преди да предприеме някакви действия.

"Путин призова своите турски партньори да помислят внимателно за ситуацията, за да не навредят на цялостните усилия за разрешаване на сирийската криза", съобщиха от Кремъл след телефонно обаждане между двамата лидери. Ердоган от своя страна казал на Путин, че офанзивата "ще допринесе за мира и стабилността на Сирия и ще облекчи пътя към политическо решение".

Сирийските кюрди по-рано призоваха съюзника на Дамаск да улесни диалога със сирийския режим, за да се гарантира сигурността на границата между Турция и Сирия.

Шефът на ЕС Жан-Клод Юнкер поиска спиране на операцията, като каза на Анкара, че блокът няма да плаща за така наречената "безопасна зона", която може да бъде създадена. Той каза на Европейския парламент, че признава, че Турция има "проблеми със сигурността" по границата. Той обаче предупреди, че военните действия няма да доведат до "добър резултат", като каза, че политическото решение е единственият начин за прекратяване на конфликта в Сирия. „Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да прекратят вече операциите, както говорим, в крачка. Трябва да кажа, ако турският план включва създаването на така наречената безопасна зона, не очаквайте Европейският съюз да плати за някоя от тях."

Турция с готовност рискува по-нататъшно дестабилизиране на региона и възобновяване на ИДИЛ като атакува североизточна Сирия, заяви германският външен министър Хайко Маас. "Сирия се нуждае от стабилност и политически процес ... обаче турската офанзива сега заплашва да доведе до нова хуманитарна катастрофа", казва Маас в изявление, като добавя, че Берлин ще "призова Турция да прекрати настъплението си и да преследва интересите си в сигурността по мирен начин“.

Американският сенатор Линдзи Греъм обеща, че Конгресът ще накара Турция да си плати за нейната офанзива срещу кюрдите на Сирия.

"Молете се за нашите кюрдски съюзници, които бяха безсрамно изоставени от администрацията на Тръмп. Този ход гарантира повторното възобновяване на ИДИЛ. Ще положа усилия в Конгреса, за да накараме Ердоган да плати висока цена", написа в Twitter високопоставеният републиканец. 

В декларация френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви, че Франция, Германия и Великобритания работят по съвместна декларация, "която ще бъде изключително ясна по факта, че ние много остро осъждаме" турската кампания.

Френският президент Еманюел Макрон по-рано изрази загриженост относно перспективата за операция на турската армия в райони, контролирани от кюрдските сили, които са водили борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той беше домакин на високопоставен представител на сирийските кюрди за преговори във вторник, "за да покаже, че Франция стои редом със Сирийските демократични сили (СДС), тъй като те са партньори в борбата срещу ИДИЛ и че ние сме много притеснени от възможността за турска операция в Сирия", каза помощник на президент пред АФП.

Холандският външен министър Стеф Блок заяви, че е извикал посланика на Турция, за да осъди нападението. "Призовавам Турция да не следва пътя, който е избрала", заяви в Twitter Блок, чиято страна е член на коалицията срещу ИДИЛ. "Никой не може да се възползва от потенциално ужасните хуманитарни последици. Операцията може да предизвика нови бежански потоци и да навреди на борбата срещу ИДИЛ и стабилността в Сирия”, коментира той.