Републиканците в Сената блокират признаването на арменския геноцид

Доминираната от демократи Камара на представителите прие резолюция за признаване на арменския геноцид със съкрушителните 405-11 в края на октомври. Но в Сената мнозинството принадлежи на републиканците, подкрепящи президента Доналд Тръмп и там резолюцията засега е спряна, съобщи БГНЕС.

Белият дом не иска законодателството да бъде придвижено напред, докато преговаря с Анкара по чувствителни въпроси като антитерористичната операция на Турция в Северна Сирия и купуването от съюзник от НАТО на системата за противоракетна отбрана С-400 от Русия, което може да провокира американски санкции.

Турция възрази срещу представянето на събитията от 1915 г. като "геноцид", по-скоро ги нарича трагедия, в която както турци, така и арменци са дали жертви в разгара на Първата световна война. Анкара многократно предлага създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения под наблюдението на международни експерти, които да разгледат въпроса. Анкара разглежда чуждата намеса по този въпрос като заплаха за суверенитета на Турция.

Сенаторът от демократите Боб Менендес и сенаторът от републикацните Тед Крус се опитаха да предизвикат гласуване в Сената за резолюцията. Републиканецът Кевин Креймър го блокира, като заяви, че времето не е подходящо, след като Тръмп проведе разговори с турския президент Тайип Ердоган на срещата на върха на НАТО в Лондон.

"Не мисля, че има член на Сената, който да няма сериозни притеснения относно поведението на Турция", каза Креймър и добави:

"В подходящия момент можем да го приемем". Менендес не се съгласи, като отбеляза, че Ердоган наскоро посети Вашингтон и нищо не се беше променено. Той обеща да идва в камарата на Сената веднъж седмично, за да повдига въпроса.

"Няма да спра, докато не направим това, което е морално и принципно правилно", каза Менендес.