Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година.

Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за кибератаки за намеса в изборите от Иран, Китай и Русия за намеса в изборите. За Кийт Дардън - преподавател в Училището по международна служба към Американския университет във Вашингтон, опитите на чужди страни целят да наклонят везните в една или друга посока.

„Тъй като Съединените щати са толкова мощна страна и играем активна роля по международни теми, нашите избори значат много за други страни по света. Те се опитват да наклонят везните в едната или другата посока с оглед на техния интерес. Тръмп по различни начини е обслужвал руски интереси. Той подкопа целостта на наши ключови алианси, особено НАТО - нещо, което руснаците са целели от доста време. Те ще се зарадват да видят изтегляне на САЩ от световната сцена. Със сегашната администрация сме се намесвали много по-малко на международно равнище. Те ще са напълно доволни без Джо Байдън, който би последвал стъпките на Обама, когото те не харесваха. При Обама фокусът бе към демократизация както в Русия, така и при непосредствените съседи на Русия.“

Москва продължава да е основният заподозрян.

„Целта на спонсорирани от държави действия за чужда намеса е да се всяват разногласия чрез поляризация на нашия електорат на политическа основа. Тук руснаците са постигнали най-голям успех“, казва Одри Кронин, преподавател в Училището по международна служба към Американския Университет във Вашингтон. Тя е автор на книгата „Властта - на хората: Как отворената техническа иновация въоръжава терористите на бъдещето“.

„Русия има интерес за преизбиране на Доналд Тръмп и в известна степен има и интерес на Китай за избиране на Джо Байдън за президент. Руснаците са най-активни. Години наред те са използвали дигитална дезинформация, създавали си хиляди фалшиви потребители в Туитър, Фейсбук и други социални медии или базирани в интернет платформи. Но да не забравяме, че интернет операциите могат да ни навредят, само защото американците са уязвими и наивни, що се отнася до неверни аргументи, които на пръв поглед изглеждат истинни.“

Демокрацията в Америка е застрашена и от вътрешни сили, особено при изказвания от местни лидери, които се приемат като подкрепа за крайно десни групи, смятат експертите. При първия си президентски дебат с Байдън, Тръмп бе попитан дали ще заклейми групите, защитаващи господството на бялата раса. По въпроса за неофашиската организация Proud Boys той отправи посланието – „оттеглете се и бъдете готови.“

„Не е необходимо да гледате към крайно десни групи и дори към теории на конспирацията, за  да видите намеса в изборите от местна почва. Доналд Тръмп Джуниър – синът на президента, пусна политическа реклама, която призовава поддръжниците да „опазят бюлетината си“ и да се „присъединят към армия за президента Тръмп“ от негово име. Той смята, че радикалната левица подготвя почвата за „открадване на изборите“ от баща му. Ако имаме лидери, поощряващи „военни действия" от групи, които по същество са частни отряди за всяване на ред – това е намеса в изборите, която е по-съществена от многото сериозни проблеми, които свързваме с хакерство спрямо машини за гласуване“, посочва Одри Кронин, цитирана от БНР.

Предизвикателството, което идва отвътре, се дължи и на безпрецедентната ситуация, свързана с пандемията от Covid-19, която накара мнозина да гласуват по пощата - метод, който Тръмп без доказателства поставя под съмнение. 

„Трябва да внимаваме много при броенето на гласовете и темата „преброи гласа“ да е постоянна. Демокрациите правят именно това – преброяват гласовете. Също когато щатите решат да приемат гласуване по пощата, федералното правителство не може да им отнеме това право. Щатите провеждат изборите в тази страна“, отбелязва Кийт Дардън.

Очакванията са за нагнетена обстановка. Властите и частни компании са нащрек за осуетяване на разпространението на чуждо влияние онлайн, но притеснения има и от подклаждане на поляризация вътре в страната. Призиви към симпатизанти на Тръмп да са по избирателните секции като „наблюдатели“ могат да се възприемат и като сплашване на гласоподаватели. Резултатите ще се гледат под лупа с възможност за оспорване и изчакване седмици наред за обявяване на победител и дори намеса на Върховния съд.