Румъния: По искането на Русия за изтегляне на НАТО не може да се преговаря

Искането на Русия за изтегляне на силите на НАТО от Румъния е неприемливо - обяви румънското външно министерство, цитирано от "Франс прес".

Според Букурещ по подобно искане не може да се преговаря. 

Русия очаква от САЩ писмен отговор по свои искания в сферата на сигурността.Сред тях са исканията НАТО да не се разширява повече на изток и да бъдат изтеглени натовските сили от страни, присъединили се към него след 1997 г., каквито са България и Румъния. 

Следващата седмица САЩ ще представят писмен отговор на притесненията и исканията на Русия, но в рамките на дипломатическия диалог ще изложат и своите искания към Москва, включително гаранции, че няма да има инвазия в Украйна. Това заяви американският първи дипломати Антъни Блинкън след днешните си разговори с руския си колега Сергей Лавров.

"Русия е струпала сериозни сили по границата си с Украйна и този процес продължава. Това са 100 000 войници, включително в Беларус, които ще позволят на Русия, ако президентът Путин реши, да нападне Украйна от юг, изток и север. Видяхме планове и за други дестабилизиращи действия. Повтарям, че не само имаме намерение да отговорим на притесненията на Русия, но и да споделим на нея своите собствени", каза държавният секретар на САЩ.